AFERA SIBINJ

Počinje suđenje generalu Kruljcu i ekipi

05.11.2013 u 13:02

Bionic
Reading

Na Županijskom sudu u Osijeku počelo je danas suđenje šestorici optuženika, koje Uskok tereti da su zlouporabom položaja i ovlasti, primanjem mita te poticanjem na ta kaznena djela općinu Sibinj oštetili za 58,2 milijuna kuna, a državni proračun za 3,01 milijuna kuna.

Sva šestorica optuženika izjasnila su se da se ne smatraju krivima.

Zbog sumnje u malverzacije sa zemljištem na području općine Sibinj, kod Slavonskog Broda, optuženi su bivši načelnik te općine Ivica Batinić, bivši član općinskog Poglavrstva Ivan Mišković, bivši zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, umirovljeni general Mladen Kruljac, poduzetnik Ivan Rimac, bivši čelnik brodsko-posavskog HDZ-a Zdravko Sočković te autoprijevoznik Željko Garić

Optužnicom se okrivljenici terete da su od rujna 2007. do sredine 2008. godine, u Sibinju, Slavonskom Brodu i Karlovcu, protivno odlukama Vlade RH kojima je općini Sibinj darovano zemljište sa svrhom izgradnje zone malog gospodarstva, omogućili unaprijed dogovorenim trgovačkim društvima i fizičkim osobama stjecanje prava vlasništva nad velikim parcelama visoko vrijednog građevinskog zemljišta ispod stvarne vrijednosti, te bez preuzimanja bilo kakvih obaveza vezano za početak radova i obavljanje gospodarskih djelatnosti u zoni. Na taj način su im pribavili znatnu imovinsku korist.

Tereti ih se kako su, u nakani da prije prodaje zemljišta dodatno povećaju njegovu vrijednost, s optuženim Kruljcem dogovorili izvođenje radova, nakon čega je Hrvatska vojska, protivno zapovjedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, kojom se zabranjuje uporaba inžinjerije na radovima koji nisu za potrebe Hrvatske vojske, izvela radove. Time je državni proračun oštećen za iznos od 3,01 milijuna kuna.

Potom je zemljište prodano na unaprijed dogovorenim natječajima, čime je Općina Sibinj oštećena za 58,2 milijuna kuna.

Nakon čitanja optužnice većina branitelja okrivljenih izjavila je da će uvodne govore održati nakon izvođenja dokaza optužbe, a Kruljčev odvjetnik Branko Šerić u uvodnom je govoru naglasio kako će se tijekom postupka dokazati da je njegov klijent postupao u skladu s usmenim i pismenim zapovjedima, uobičajenima u svakodnevnom životu vojske.

Šerić je dodao kako će se dokazati da nije bilo nikakvoga dogovora za počinjenje kaznenoga djela, niti da je državi, postupanjem njegova branjenika, pričinjena šteta. Odvjetnik je kazao i da je Kruljac postupao u skladu sa zapovjedima vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH, tadašnjega predsjednika države Stjepana Mesića.

Kazneni postupak počeo je preslušavanjem tajno snimljenih telefonskih razgovora okrivljenih, tijekom njihova praćenja, a suđenje se nastavlja sutra.