KLJUČNE ODLUKE

Počeo jedan od najvažnijih samita Europske unije

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.12.2008 16:22
  • Objavljeno 11.12.2008 u 15:49
EU SARKOZY MERKEL BROWN

EU SARKOZY MERKEL BROWN

Izvor: tportal.hr / Autor: DPA

Šefovi država i vlada zemalja članica Europske unije započeli su u četvrtak poslijepodne dvodnevni samit koji se ocjenjuje kao jedan od najvažnijih u posljednjih nekoliko godina

'Ovo je jedan od najvažnijih samita posljednjih godina', rekao je predsjednik Europske komisije Barroso, dodajući da će za njega ovo biti najteži sastanak na vrhu uopće.

Tri tematska bloka dominiraju na samitu EU-a: paket o klimi, oporavak gospodarstva te irsko ratificiranje Lisabonskog ugovora.

Sastanak na vrhu i pregovori mogli bi se, zbog važnosti tema, otegnuti i do subote ujutro. Francusko je predsjedništvo već zaprijetilo da će, ako se ne postigne dogovor, zakazati još jedan samit za 28. ili 29. prosinca. 'Ovo je pitanje vjerodostojnosti EU-a', upozorio je Barroso.

Kod paketa o konjunkturi Europska komisija je predložila program u visini od 200 milijardi eura. 170 milijardi eura je dio koje snose zemlje članice i koji se sastoji, primjerice, od poticaja za ulaganja ili smanjenje poreza, a 30 milijardi eura pridonijele bi Europska komisija i Europska središnja banka. O visini doprinosa pojedinih zemalja članica, mišljenja su podijeljena. Francuska, Velika Britanija i Europska komisija smatraju da je njemački paket premalen, piše DW.

Kod paketa o klimi i energiji u središtu pozornosti su tri cilja i kako ih pretočiti u zemlje članice – 20 posto manje ispuštanja ugljičnog dioksida, 20 posto udjela obnovljivih izvora energije i 20 posto veća efikasnost energije do 2020. godine. Sporno je i dalje u kojoj mjeri se može oko ugljičnog dioksida izaći u susret industrijskim granama koje koriste mnogo energije. Stručnjaci upozoravaju da bez oslobađanja čelične industrije, proizvođača papira i sličnih grana od obveze kupovine CO2-certifikata, prijeti odlazak takvih poduzeća izvan Europske unije.

Očekuje se da će na samitu irska vlada predstaviti plan puta za Lisabonski sporazum. Protivnici Lisabonskog sporazuma kojih nema samo u Irskoj već su najavili da će se pobuniti protiv bilo kakvog dogovora koji bi značio da se Lisabonski sporazum ipak prihvaća 'na mala vrata'. Većina zemalja članica je prihvatila sporazum s ciljem da se institucije Europske unije pripreme za proširenje. Sve su glasnije spekulacije da će irska vlada predstaviti plan za održavanje drugog referenduma o Lisabonskom sporazumu iduće godine, kao i da će od EU-a tražiti u posebnom protokolu jamstva za irsku poziciju oko pobačaja, neutralnosti i drugih tema koje su podgrijavale strasti Iraca protiv Lisabonskog sporazuma. Posebno će irski zahtjev da trajno zadrži svog povjerenika u Europskoj komisiji zasigurno i dalje izazivati negodovanje mnogih članica.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi