IZBIO I MANJI SUKOB

Prosvjed protiv Roma u Čakovcu: Ovo nije govor mržnje, niti koga mrzimo, samo želimo normalan život

01.06.2019 u 11:32

Bionic
Reading

Održan je prosvjed 'Želim normalan život' na Trgu Republike u Čakovcu. Prosvjedje organizirala grupa građana iz Ulice Ante Starčevića u Pribislavcu kraj Čakovca. Građani i organizatori žele upozoriti na manjkavost sustava koji je, prema njima, zakazao. Međutim, mnogi smatraju da je prosvjed zapravo usmjeren protiv tamošnjih Roma

Prema procjeni novinara Međimurskih novina na prosvjedu se okupilo oko tisuću ljudi, no drugi izvještaju govore da je na trgu u Čakovcu znatno manje ljudi. Na prosvjed su stigli i kontraprosvjednici pa je došlo i do manjeg sukoba javlja N1.

Govornici na prosvjedu bili su Alen Pancer kao organizator, Tin Hrgović, Višnja Ivačić načelnica Općine Pribislavec, Željko Knapić mještanin Pribislavca, Dragan Toljan predsjednik Udruge 1-a Satnije 113 brigade Šibenik, te načelnik Donje Dubrave Marijan Varga.

Organizator prosvjeda Alen Pancer kazao je kako je stanje u Međimurju "produkt nerada".

"Međimurski čovjek nije zaslužio da ga se gazi i maltretira. Prepošten čovjek živi u Međimurju i zato smo tu gdje jesmo. Međimursko strpljenje traje 20 godina", poručio je Pancera.

Pancer tvrdi da policija zna te delikventne. 'Pitam se zašto ih ne ukloni. Oni policiju tuku, nas tuku. Kako će policija intervenirati kad se boji ući u ta naselja? Policija ni sebe više ne može zaštititi, a kako će mene. Policija je stvorila ovaj problem, politika ga mora riješiti', istaknuo je Pancer.

Naveo je da je pokušavao upozoriti institucije, no oni problem ne žele ni shvatiti. 'Ovo nije govor mržnje, niti koga mrzimo, samo želimo u 21. stoljeću živjeti normalan život kao oni u Istri i Dalmaciji', poručio je o dodao da se nećemo dijeliti na crvene i plave, samo apeliraju na institucije da počnu raditi svoj posao!

Predsjednica Saveza Roma Kali Sara Suzana Krčmar i saborski zastupnik Veljko Kajtazi gostovali su u subotu ujutro na N1 televiziji povodom prosvjeda protiv Roma koji se održava u Čakovcu, a koji je započeo u 11 sati i na kojemu se okupilo nekoliko stotina ljudi.

Kajtazi je pozvao sve da se ne odazivaju današnjem prosvjedu jer oni koji ga organiziraju "ne žele Romima dobro".

Krčmar dodaje kako ne bi reagirali da je u pitanju prosvjed zbog pojedinaca ili da nudi rješenje, ali da nema potrebe za korištenjem riječi 'Rom'.

Kajtazi se osvrnuo na ispad Hrvoja Zekanovića koji je u petak prekinuo njegovu konferenciju za medije u Saboru.

  • +20
Prosvjed protiv Roma u Čakovcu Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

"Naravno da i romska zajednica želi normalan život. Neću dozvoljavati da se proziva cijela romska zajednica. Očito da je Zekanović već krenuo s parlamentarnim izborima. On pokušava steći popularnost preko Roma i ostalih nacionalnih manjina. Upravo on i njegov predsjednik na društvenim mrežama su još prošli tjedan pozivali na prosvjed. AKo mislimo da će to donijeti dobro, predlažem da svaki tjedan organiziramo prosvjed. Ali ovo sigurno neće donijeti ništa dobro, istaknut će još više govor mržnje i nastradat će najviše romska zajednica", kaže Kajtazi.

"Do ovog prosvjeda ne bi ni došlo da je lokalna samouprava imala sluha", kaže Krčmar.

"Svi govorimo da probleme stvaraju pojedinci. Ako svi znaju koji su to pojedinci, zašto dopuštaju da ti pojedinci i dalje stvaraju probleme", pita se Kajtazi kojemu nije jasno kako će se problem uopće rješavati ako u to nije uključen i Savez Roma Kali Sara.