UDRUGE UPOZORAVAJU

'Postupci Grada Čakovca upućuju na sumnju u diskriminaciju temeljem etničke pripadnosti'

01.06.2019 u 11:24

Bionic
Reading

Centar za mirovne studije, Gong, Inicijativa mladih za ljudska prava, Kuća ljudskih prava, Mreža antifašistkinja Zagreba i Pravo na grad smatraju nedopustivim da Grad Čakovec nije odobrio korištenje javne površine za javno okupljanje i mirni prosvjed u organizaciji Saveza Roma u Republici Hrvatskoj (SRRH) “Kali Sara”.

SRRH "Kali Sara" je kao reakciju na prosvjed pod nazivom „Želim normalan život“ čiji organizatori umivenim jezikom dovode romsku nacionalnu manjinu u kontekst narušavanja sigurnosti građana i nacionalne sigurnosti odlučila organizirati prosvjed kojim se upozorava na neprimjerenost i neistinitost takvih generalizacija.

Iako je SRRH "Kali Sara" prvo ponudila da se prosvjed održi na drugom mjestu, a onda i u drugom terminu, odnosno dan nakon, održavanje takvog prosvjeda nije im legalno omogućeno, navode udruge. Smatraju da za takvo postupanje ne postoje nikakve pretpostavke predviđene Zakonom o javnom okupljanju te da je protivno Ustavu Republike Hrvatske i nizu normi koje uređuju pravo na javno okupljanje u međunarodnom i europskom pravu.

'Postupci Grada Čakovca upućuju nas na sumnju u diskriminaciju temeljem etničke pripadnosti. Kako je moguće da se dozvoli prosvjed koji ima veliki potencijal poticanja na etničku nesnošljivost, a da se istovremeno ne dozvoli miran prosvjed nacionalnoj manjini?', pitaju se u udrugama.

Stoga traže od nadležnih institucija da osiguraju slobodu izražavanja i neometanu organizaciju mirnog prosvjeda organizacijama i pojedincima koji se žele usprotiviti diskriminaciji i generalizaciji romske nacionalne manjine te pozivaju policiju da u okviru zakonskih nadležnosti reagira na svako moguće poticanje na etničku nesnošljivost na današnjem prosvjedu. Također, pozivaju nadležne, kako na nacionalnoj, tako i županijskoj i lokalnoj razini da preuzmu punu odgovornost za rješavanje postojećih problema s kojima se nosi većinsko stanovništvo, ali i Romi diljem Hrvatske. Jer svi imamo pravo na normalan život, zaključuju.

Tiskovna konferencija saborskog zastupnika Veljka Kajtazija i međimurskih Roma Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL