MITO I KORUPCIJA

Počelo suđenje bivšoj Linićevoj suradnici

12.11.2012 u 16:43

Bionic
Reading

Suđenje riječkoj državnoj inspektorici Biserki Gregorović (1953.) i još pet osoba za kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti, primanje i davanje mita te protuzakonita posredovanja počelo je danas na riječkom Županijskom sudu u Rijeci, a svih šestero izjasnili su se da se ne smatraju krivima.

USKOK je u rujnu 2011. na Županijskome sudu u Rijeci podignuo optužnicu protiv inspektorice Biserke Gregorović (1953.), voditeljice pisarnice u državnom inspektoratu u Rijeci Nevije Mišćak (1958.), inspektora Marka Gašperova (1975.) i Bojana Kuprešanina (1977.), ravnateljice Direkcije poslovnih prostora Željke Marković (1952.) i umjetnika Klasa Grdića (1963.).

Gregorović, koja je sada u mirovini, se tereti za zloporabu položaja i ovlasti, poticanje na zloporabu položaja i ovlasti i dva protuzakonita posredovanja. Mišćak se tereti za zloporabu položaja i ovlasti, a Gašperov i Kuprešanin za primanje mita. Željka Marković optužena je za zloporabu položaja i ovlasti i za dva primanja mita, a Klas Grdić za davanje mita.

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Jasna Jurković Kralj kazala je u uvodnom govoru da optužba namjerava dokazati kaznena djela za koje se optuženi terete, primjerice da je Biserka Gregorović iskoristila svoj položaj suprotno interesima službe kada je neke osobe obavještavala o budućim inspekcijskim nadzorima. Navela je da će kaznena djela dokazati dokumentacijom, snimkama telefonskih razgovora, svjedocima, pronađenim predmetima i drugim.

Branitelji Miščak, Marković i Grdića najavili su da će svoje uvodne govore održati nakon što se provedu dokazi optužbe, a branitelji Gašperova i Kuprešanina osporavali su navode iz optužnice.

Potom je čitanjem dokumentacije iz spisa počeo dokazni postupak, a među dokazima su zapisnici o pretragama i oduzimanju predmeta, zapisnici Državnog inspektorata o obavljenim inspekcijskim nadzorima, natječajna dokumentacija riječke gradske uprave i drugo.

U nastavku suđenja kao dokazi bit će preslušane i snimke razgovora među optuženima.


Prema optužnici, Gregorović se tereti da je od 27. siječnja do 4. travnja 2011. od Mišćak tražila i dobivala podatke o budućim inspekcijskim nadzorima raznih obrta na riječkom području za čiji nadzor nije bila ovlaštena. Te je podatke dostavljala vlasnicima obrta kako bi pravodobno izbjegli prekršajnu odgovornost, a od njih je zauzvrat za sebe i gospodarske inspektore koji su provodili nadzor tražila i dobila zlatni nakit i druge darove.

Željka Marković je 4. svibnja 2011. na zahtjev Biserke Gregorović dopunila natječaj za davanje u zakup gradskoga poslovnog prostora, tako isključila druge zainteresirane natjecatelje i omogućila da se kao jedini zainteresirani natjecatelj na dražbi javi kći prvookrivljene. Pošto je zaključen ugovor o zakupu poslovnog prostora, Marković je od Gregorović dobila dar.

Osim toga, Željka Marković od 19. svibnja do 2. lipnja 2011. obavijestila je Klasa Grdića da će uskoro biti raspisan natječaj za poslovne prostore te da je za jedan slobodan već odredila namjenu - atelijer, nakon čega je raspisan natječaj za četiri poslovna prostora. Zauzvrat je od Grdića na dar dobila dvije umjetničke slike.

Optužena je bila i vlasnica zlatarnice iz Rijeke Vivian Merdita (1971.), koja je priznala krivnju te je na temelju sporazuma s državnim odvjetništvom donesena presuda kojom je osuđena na uvjetnu kaznu od osam mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije.