FAVORIT DE SOUSA

Počeli predsjednički izbori u Portugalu

24.01.2016 u 11:43

Bionic
Reading

Birališta su otvorena u nedjelju u Portugalu u 8 sati po lokalnom vremenu za predsjedničke izbore na kojima bi nekadašnji predsjednik Socijaldemokratske stranke Marcelo Rebelo de Sousa mogao pobijediti već u prvom krugu, po ispitivanju mnijenja

Oko 9,7 milijuna Portugalaca upisano je na popise birača ali je tradicionalno visoka stopa neizlaska kad se radi o izborima za šefa države. Dosegla je rekord od 53,48 posto na prethodnim izborima 2011.

Birališta se zatvaraju u 19 sati a prve se procjene očekuju samo sat kasnije zbog vremenske razlike s Azorima.

Po najnovijim ispitivanjima mnijenja, Marcelo Rebelo de Sousa, 67-godišnji profesor prava, poznat kao televizijski komentator zadnjih 15 godina, dobit će 52 do 55 posto glasova što bi mu omogućilo da bude izabran već u prvom krugu.

Njegovom glavnom suparniku, nezavisnom ljevičaru Antoniu Sampaiji da Novoi, pripisuje se 17 do 22 posto namjeravanih glasova, a slijedi bivša socijalistička ministrica Maria de Belem Roseira s 8 do 13 posto glasova.

Portugalski birači moraju odabrati kandidata na listi s deset imena što predstavlja rekord za predsjedničke izbore u Portugalu. Ako nijedan ne dobije apsolutnu većinu, drugi krug će se organizirati 14. veljače kako bi se izabralo među dvoje kandidata s najvišim postotkom glasova.