3,5 km spisa

Počela rekonstrukcija arhive splitskog Općinskog suda

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 27.11.2021 08:01
  • Objavljeno 27.11.2021 u 08:01
Općinski sud u Splitu

Općinski sud u Splitu

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

​Nakon pedeset godina započeli su radovi na rekonstrukciji arhive Općinskog suda u Splitu i 3,5 kilometra duge građe smještene na adresi Gundulićeva 2 gdje se početkom prošlog stoljeća nalazio splitski sud

​Riječ je o površini od oko 350 metara kvadratnih koja 50 godina nije bila održavana pa je potpuno neuvjetna, a nakon uređenja će se tamo zbog modernog načina smještaja spisa moći spremiti znatno više arhivske građe.

Predsjednica Općinskog suda Marina Boko za Hinu je otkrila da se trenutno jedan dio sudske arhive nalazi u sjedištu suda na Dračevcu, a drugi u Biokovskoj 2 i 3. Za prostor u Biokovskoj Ministarstvo pravosuđa i uprave zajedno s parkirnim mjestima do kraja 2023. godine gradskoj tvrtci Vodovod i kanalizacije mjesečno plaća nešto više od šest tisuća eura bez PDV- a.

Grad Split je uplatio i donaciju od 50 tisuća kuna utrošenih na izradu projektne dokumentacije i troškovnika rekonstrukcije arhivskog prostora. Arhivska građa Općinskog suda zauzima od 20 do 30 posto prostora na svakoj od lokacija.

Odlukom Ministarstva pravosuđa i uprave ljetos je odabran izvođač za rekonstrukciju "stare arhive" i to po cijeni većoj od 887 tisuća kuna, što s PDV-om iznosi 1,1 milijun kuna.

Veliki dio sudskih pismena i predmeta će biti deponiran u rekonstruiranom prostoru i to bi trebalo biti najkasnije krajem sljedeće godine za kada je predviđeno i preseljenje Općinskog suda s Dračevca u rekonstruiranu zgradu nekadašnje Stande u u Gundulićevoj 27.

"Arhivska građa Općinskog suda u Splitu je jedna među najvećim arhivima u Republici Hrvatskoj, a veću ima jedino zagrebački Općinski građanski sud. Idealno rješenje je da svi sudski spisi koji predstavljaju arhivsku građu budu u elektronskom obliku jer bi tako s vremenom nestala potreba za dodatnim arhivskim prostorom. To se odnosi i na skeniranje zemljišnih knjiga i zbirka isprava u svim ZK odjelima. Ministarstvo pravosuđa i uprave ima takav plan, ali za provesti taj posao u djelo treba vremena i osoblja koje bi se time bavilo", kazala je Boko.

Trenutno je na poslovima arhiviranja spisa zaposleno desetak službenika s obzirom da sud ima arhivsku građu na svim lokacijama odnosno u sjedištu suda, u stalnim službama i posebnik ZK odjelima. Idealno je rješenje da cjelokupna arhivska građa bude smještena na jednom mjestu, a to će biti moguće kada svi predmeti budu pretvoreni u elektronski oblik, tvrdi Boko.

Nastavlja da im je cilj nakon završetka rekonstrukcije prostora u Gundulićevoj 2 predmete i pismena, koji se pripremaju za "izlučivanje" kako bi se potom dostavili Državnom arhivu, deponirati u rekonstruiranom prostoru koji je u neposrednoj blizini buduće zgrade sjedišta suda.

Rekonstruirana zgrada Općinskog suda biti će smještena na tri kata, trebala bi imati 90-ak sudnica i kabineta, a s Dračevca, gdje se posljednjih 13 godina nalazi Općinski sud, u Gundulićevu 27 stiže ukupno 350 djelatnika od čega je pedesetak sudaca i tridesetak sudskih savjetnika.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!