POLICIJSKA AKADEMIJA

Počela obuka graničnih policajaca iz zaštite temeljnih prava

17.02.2021 u 19:51

Bionic
Reading

U Postaji granične policije Trilj u srijedu i četvrtak održat će se dvije jednodnevne obuke iz područja zaštite temeljnih prava kojima će biti obučeno 36 policajaca iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske

Obuke su, s obzirom na migracijski pritisak, dio napora usmjerenih na to da se na najvišoj mogućoj razini osigura zakonito, sigurno i učinkovito obavljanje poslova nadzora vanjske granice te da se poštivanje temeljnih prava u najvećoj mogućoj mjeri osigura tijekom faze zatjecanja u nezakonitom prelasku državne granice.

Obuka se održava u suradnji Uprave za granicu Ravnateljstva policije i Policijske akademije, usklađena je s Frontexovim standardima i provodi se uz potporu Frontexove jedinice za obuku -Frontex Training Unit, a realizirat će ih certificirani Frontexovi treneri Antonio Vulas, Martina Grdinić i Krešimir Kaniža.

''Velik dio obuke obuhvaća praktičan rad temeljen na studijama slučajeva iz dosadašnjih policijskih postupanja, kojem je svrha da se u realnim situacijama osvježi znanje policijskih službenika te na taj način najbolje prakse vezane za zaštitu temeljnih prava implementiraju u rad policijskih službenika'', ističu u Policijskoj akademiji.

Dodaju da je strategija poučavanja u ovom treningu donekle izmijenjena u odnosu na uobičajene programe obuke vezane za temeljna prava te slijedi princip „treneri na terenu“ koji se bazira na usmjerenosti na određene polaznike i određene teme prema trenutnim operativnim potrebama.

Uz to, obuka se temelji i na kratkoći kako bi se izbjegla opterećenost ustrojstvenih jedinica zbog duljeg izbivanja policajaca sa svojih radnih mjesta dok pohađaju obuke.

U Policijskoj akademiji ističu da je model obuke popraćen kroz sustav e-obrazovanja putem e-kolegija koji će biti na raspolaganju svim polaznicima obuke kako bi na jednom mjestu mogli pronaći ažuriranu literaturu, zakonski okvir i sve ostalo vezano za zaštitu temeljnih prava u poslovima nadzora državne granice, stoji u priopćenju MUP-a.