SNAŽNI SUKOBI

Pobunjenici pokušali zauzeti sirijsko-tursku granicu

18.09.2012 u 21:51

Bionic
Reading

Sirijski pobunjenici u utorak su se sukobili s vladinim snagama duž sirijsko-turske granice u pokušaju da zauzmu granični prijelaz prema Turskoj koja je podržala 18 mjeseci dug ustanak protiv predsjednika Bašara al-Asada

Sukobi između sirijske vojske i pobunjenika bjesnili su u blizini graničnog prijelaza Tel Abyad a zalutali meci pogodili su i neke kuće u gradu Akcakale na turskoj strani, rekao je turski dužnosnik. On je rekao da su pobunjenici pokušali preuzeti nadzor nad Tel Abyadom, važnim trgovačkim prijelazom u razdoblju mira za koji se govori da su ga pobunjenici koristili za krijumčarenje oružja.

Čini se da je to prvi pokušaj pobunjenika da uspostave nadzor nad pograničnim područjem pokrajine al-Raqqa koja je većinom uz Asada.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova predložilo je novu regionalnu promatračku misiju kako bi se zaustavilo krvoproliće u Siriji i u srijedu će u Damasku razgovarati s predsjednikom Bašarom al-Asadom, izvijestili su sirijski državni mediji. Dosadašnje takve inicijative bile su neuspješne.