SKUPO SELJAKANJE

Pobuna EU zastupnika protiv sjedišta u Strasbourgu

02.11.2012 u 07:17

Bionic
Reading

Zastupnici Europskog parlamenta nanovo su prošlog tjedna nadmoćnom većinom izglasali amandman kojim traže trajno preseljenje institucije iz Strasbourga u Bruxelles, pozivajući se na visoke troškove seljenja prilikom organiziranja sjednica. Francuske vlasti već su prošle godine prijavile parlament Europskom sudu pravde, pozivajući se na europske ugovore koji propisuju obvezatno održavanje sjednica u alzaškoj metropoli, no pitanje je koliko će još dugo Francuska moći blokirati zahtjeve zastupnika

Želje europskih zastupnika da trajno prebace sjedište Europskog parlamenta iz Strasbourga u Bruxelles svakako nisu novost. Motivi za trajno preseljenje institucije u Bruxelles su dobro poznati: golemi troškovi prebacivanja osoblja (procjenjuje se, njih oko 3000) i administracije u alzašku metropolu u kojoj se prema važećim europskim ugovorima ima održati obvezatnih 12 plenarnih sjednica godišnje.

Na različite načine zastupnici nastoje doskočiti tim nametnutim geografskim odredbama, za koje drže da im bitno usporavaju i otežavaju rad. Tako su u listopadu unutar jednog tjedna održali čak dvije mini sjednice, od kojih jednu umjesto neodržane sjednice u kolovozu i umjesto da provedu dva tjedna u Strasbourgu, izvještava francuski Libération. A prošlog tjedna izglasali su amandman u kojem traže jedinstveno sjedište u Bruxellesu, u kojem ionako provode veći dio godine, u blizini ostalih europskih institucija. Glasačka podrška amandmanu ne ostavlja puno mjesta sumnji. Izglasan je sa 518 glasova za, 149 protiv i 33 suzdržana. Zapravo, podršku za ostanak sjedišta Parlamenta u Strasbourgu moguće je, očekivano, pronaći samo među francuskim zastupnicima, izuzevši zelenih, i njemačkom desnicom.

Slučaj na Europskom sudu pravde

Francuske vlasti nisu se zasad dale impresionirati htijenjima europskih zastupnika te su uredno prijavile Parlament Europskom sudu pravde. A prema prvim najavama, Francuska bi mogla i dobiti tužbu, s obzirom na propisane stavke u europskim ugovorima. Alternative koje se nude francuskim vlastima, očito jako nevoljnima da grad Strasbourg liše velike europske institucije, stigle su od samih zastupnika. Tako se u zamjenu za 'gubitak' sjedišta parlamenta spominje preseljenje Europskog suda pravde iz Luxembourga u Strasbourg te osnivanje elitnog europskog sveučilišta.

Švedska zastupnica Anna Corazza-Bildt smatra da 'novonastala situacija stvara osjećaj neprijateljstva prema Francuskoj, što nije dobro'. Francuski mediji su nedvosmisleno natuknuli da Francuska neće moći još dugo odugovlačiti s blokadama odluka, posebice zato što bi se u budućim procesima federalizacije Unije ovlasti parlamenta povećale.