NAJDRAŽA FRAZA

Pobrojali smo što to sve Plenković 'nije dopuštao'

14.06.2017 u 18:24

Bionic
Reading

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković neće, kako je rekao u intervjuu za RTL Danas, dopustiti banaliziranje situacije u kojoj se našla državna tajnica Janica Kostelić na putu za Brač. 'No go', poručio je premijer trojici saborskih zastupnika SDP-a, Arsenu Bauku, Bojanu Glavaševiću i Peđi Grbinu, koji su po njegovom sudu banalizirali 'grozno divljaštvo' prema najtrofejnijoj hrvatskoj sportašici tako što su pozvali građane da im u centru Zagreba spraše sve kritike u lice. Plenkoviću ovo nije prvi put da upozorava kako nešto 'neće dopustiti'. S čim se sve, koristeći tu ispraznu političku frazu, Plenković već prijetio obračunati i zašto premijerove riječi ne treba uvijek uzimati ozbiljno?

HDZ-ova vlada 'ne dopušta' zakon u Srbiji 

Uoči parlamentarnih izbora u rujnu 2016. Plenković je, u svojstvu predsjednika HDZ-a i premijerskog kandidata, poručio da HDZ-ova vlada neće dopustiti da Srbija ima zakon kojim njeno tužiteljstvo i sudovi mogu goniti hrvatske državljane za kaznena djela počinjena na hrvatskom teritoriju protiv hrvatskih državljana.

Promovirajući HDZ-ove izborne kandidate u Primorsko-goranskoj županiji, gdje je posjetio Trsat i tamošnje svetište, ustvrdio je da se tu ne radi o univerzalnoj jurisdikciji. 'Ovo je hibridna regionalna jurisdikcija nepoznata u komparativnom međunarodnom pravu gdje je prepisan katalog mjera iz statuta Haškog suda i mi to nećemo dopustiti', kazao je Plenković.

Ovog tjedna, na pitanje europarlamentarke Marijane Petir hoće li Europska unija u okviru pregovora sa Srbijom zahtijevati stavljanje spornih članaka Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine van snage i poništavanje svih optužnica izdanih na temelju tog Zakona, europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn odgovorio je da bi se 'konkretnom regionalnom suradnjom i dobrosusjedskim odnosima pri rješavanju predmeta koji se odnose na ratne zločine... doprinijelo ne samo tome da se ratni zločinci progone bez diskriminacije, nego i da se izbjegne sukob nadležnosti'.

'Nećemo dopustiti nove eksperimente'

Na predizbornom skupu na splitskoj Rivi, predsjednik HDZ-a pozvao je Dalmatince da ne glasaju za Most, iako nije izgovorio ime te stranke već je prokazao one 'koji su za eksperimente, koji žele biti moralni i politički arbitri'.

'Nećemo kao najača i stožerna politička stranka dopustiti nove eksperimente, nove inovacije koje nemaju veze s političkom kulturom ni u Hrvatskoj ni u drugim zemljama. Vladu će voditi ona stranka koja dobije najviše glasova i koja će stati iza svojeg predsjednika i svojih ministara i samo tako ćemo imati dugoročno stabilnu vladu na čijem čelu će biti HDZ', rekao je Plenković.

Mjesec dana kasnije, Plenković i Božo Petrov službeno su potvrdili da su nakon 'temeljitih, angažiranih, partnerskih i prijateljskih' razgovora postigli dogovor o sastavu buduće Vlade, provedbi sedam Mostovih jamstava i usuglasili se oko sastava Vlade. 

Nećemo dopustiti da se Ina pretvori u podružnicu MOL-a

'Nikako nećemo dopustiti da se Ina pretvori u podružnicu MOL-a', poručio je Plenković u listopadu 2016. na prvoj sjednici nove Vlade. Dva mjeseca kasnije, na sam Badnjak, objavio je da je Hrvatska izgubila arbitražu u slučaju INA-MOL pred arbitražnim sudom komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi i najavio da će Hrvatska otkupiti cjelokupni paket MOL-a te vratiti Inu u vlasništvo Hrvatske.

Nedoumice oko izvora financiranja otkupa mađarskog udjela razbila je, u prvim danima 2017., potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić. Ona je najavila da će se novac za otkup namaknuti prodajom 25 posto HEP-a, što je ujedno trebalo 'ojačati energetsku nezavisnost Hrvatske, ali i onemogućiti uhljebništvo u HEP-u'.

Kako je to završilo? U petak, 9. lipnja, uoči glasanja o novim članovima Vlade u Saboru, novi ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić najavio je ponovnu procjenu modela otkupa INA-e i uvjerenje da ćemo u sljedećih nekoliko mjeseci svjedočiti intenziviranju pregovora s mađarskom stranom. 

Plenković o odnosima sa Srbijom: Nećemo dopustiti bezobrazne izjave

Na Valentinovo, premijer Plenković ustao je u obranu svog šefa diplomacije Davora Ive Stiera, koji je odbio bilateralni susret sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem zbog njegovih tvrdnji o kardinalu Alojziju Stepincu i o fašizaciji Hrvatske. Plenković je rekao da nema nikakve žurbe za susret na najvišoj razini s predstavnicima Srbije i ocijenio da je Stier ispravno reagirao. 

'Prije svega ćemo voditi računa o hrvatskim nacionalnim interesima, o poštovanju između dvije države i nećemo dopustiti nikakve izjave koje su bezobraznog karaktera', kazao je Plenković, ne precizirajući čime bi on to onemogućio Dačića ili nekog drugog iz vrha srpske vlasti da kritizira događanja u Hrvatskoj.

Stier je tada izjavio da dijalog sa Srbijom nije moguć preko Dačića, ali da se komunikacija odvija preko premijera dvije države. Plenković je, dakle, nastavio komunicirati s tadašnjim srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, koji je u nekoliko navrata u svom mandatu vrijeđao Hrvate, a Stepinca nazvao 'ustaškim vikarom'. 

Po uzoru na Tuđmana

Iako Plenković nije jedini političar koji koristi složenicu 'nećemo dopustiti', čini se da mu se ona osobito prirasla srcu, možda i zato što najslavnija izjava tog tipa pripada prvom predsjedniku RH i HDZ-a Franji Tuđmanu, kojega Plenković u posljednje vrijeme opet spominje.

Svoju slavnu izjavu Tuđman je dao u tadašnjoj Zračnoj luci Pleso, koja se danas diči njegovim imenom, po povratku iz SAD-u gdje mu je dijagnosticiran rak. Bilo je to neposredno nakon prosvjeda protiv gašenja Radija 101 na Trgu bana Jelačića, do danas najmasovnijeg hrvatskog prosvjeda za slobodu medija i javne riječi.

'Nećemo dopustiti tim jugokomunističkim ostacima, ali ni onim političkim diletantima, bezglavim smušenjacima, koji ne vide o čemu se zapravo radi danas u Hrvatskoj i u svijetu, sa kojekakvim regionalnim planovima. Nećemo dopustiti onima koji se vežu i sa crnim vragom, protiv hrvatske slobode i hrvatske nezavisnosti, ne samo sa crnim, nego i zelenim i žutim vragovima, nećemo dopustiti onima koji se povezuju sa svim protivnicima hrvatske samostalnosti, ne samo povezuju, nego im se nude, ne samo da im se nude, nego im se prodaju za judine škude, kao što se i sami hvale da dobivaju dotacije iz svih centara svijeta', najavio je Tuđman. Njegova zapovijed da policija silom spriječi prosvjed za 101-cu nije ispoštovana jer bi u suprotnom, kako je ne tako davno objasnio ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak, na ulicama Zagreba bilo mrtvih i ranjenih.