KRIZA SVE DUBLJA

Pobjedi li Alexis Tsipras Grčka ostaje u eurozoni

22.05.2012 u 23:19

Bionic
Reading

Grčka će ostati u euro zoni ukoliko stranka Syriza pobijedi na predstojećim parlamentarnim izborima u lipnju, izjavio je u utorak u Berlinu predsjednik stranke Alexis Tsipras, uoči europskog summita posvećenog grčkoj krizi

'Naš izbor ne znači da ćemo izaći iz euro zone, naprotiv, očuvat ćemo euro", rekao je na konferenciji za novinare održanoj zajedno s članovima njemačke radikalne ljevice. "Ne vjerujem da bi odbijanje programa oštrih mjera štednje značilo izlazak zemlje iz euro zone", kazao je.

Grčkoj se u zadnje vrijeme često prijeti izlaskom iz eurozone ako ne bude poštovala obveze koje se odnose na oštre mjere štednje, Mjere su dogovorile prethodne grčke vlade s trojkom - EU-om, MMF-om i Središnjom europskom bankom.

Predsjednika Syrize, stranke koja bi, prema istraživanju javnog mišljenja na izborima 17. lipnja mogla osvojiti između 21 i 28 posto biračkih glasova, promatrači vide i kao budućega šefa grčke vlade.

Tsipras smatra da su upravo mjere štednje ono što će još više pojačati krizu te poziva Francusku i Njemačku da prekinu politiku mjera štednje iz solidarnosti prema grčkome narodu.

"Pokušat ćemo pronaći zajedničko rješenje na europskoj razini i uvjereni smo da ćemo u tome i uspjeti", kazao je, dodavši kako smatra da je odgovornost Europe "izbjeći novu tragediju".