NE SLUTI NA DOBRO

PLO zatvorio ured za pregovore s Izraelom u Ramali

25.02.2011 u 16:49

Bionic
Reading

Organizacija za oslobođenje Palestine (PLO) odlučila je zatvoriti svoj ured za pregovore s Izraelom u gradu Ramali

Ostavka šefa toga ureda, Saeba Erekata, osipanje članova pregovaračkog tima i nedostatak ozbiljne perspektive i volje za pregovore, ponajprije izraelske strane, dovelo je do ove negativne situacije.

The New York Times upozorava da se raspada i posebni američki tim za pregovore. Dan Shapiro, jedan od najvažnijih u tom društvu, postaje američki veleposlanik u Izraelu, a George Mitchell, šef te radne grupe i posebni izaslanik SAD-a, već dva mjeseca uopće nije bio na terenu.

Među razlozima neuspjeha nalazi se i veto SAD-a na rezoluciju kojom je trebao osuditi izgradnju židovskih naselja na okupiranim palestinskim područjima. Osim toga, erupcija u arapskome svijetu vodi Palestince na otvaranje prema drugim opcijama pa se sve glasnije govori o potpunom debaklu američke politike na Bliskom istoku.

U međuvremenu raste nezadovoljstvo mladih Palestinaca koji traže ostavku Mahmuda Abbasa. Hamas, koji kontrolira pojas Gaze, i PLO, koji drži ostatak palestinskih područja, ne uspijevaju držati situaciju pod kontrolom.

Počelo je ponovno nasilje. Iz Gaze su ispaljene rakete na Bershebu. Odgovor je to na pucnjavu između izraelske vojske i komandosa islamskog džihada od srijede kada je poginuo jedan član te grupe te je ranjeno desetero civila, među kojima i troje djece.