TIMOŠENKO I POROŠENKO

'Plinska princeza' i 'kralj čokolade' žele biti predsjednici Ukrajine

28.03.2014 u 18:46

Bionic
Reading

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko najavila je da će se kandidirati za predsjednicu, no njezina slava blijedi, dok je oligarh Petro Porošenko zvijezda u usponu

'Potrebne su nam istinske reforme, ne imitacije', kazala je Timošenko novinarima u Kijevu u četvrtak.

Ruskog predsjednika Vladimira Putina opisala je kao ukrajinskog 'neprijatelja broj jedan' i obećala da će obnoviti ukrajinsku vojsku.

No, najnovije ankete pokazuju da Timošenko podržava samo 8,2 posto Ukrajinaca.

Ispitivanje javnog mnijenja, koje su provele četiri agencije i nevladine organizacije, pokazalo je da milijarder Petro Porošenko ima daleko veću potporu od 24,9 posto, dok bivšeg boksača Vitalija Klička podržava 8,9 posto birača.

Njezina politička stranka Domovina ima potporu 22,2 posto birača, a Porošenkova 21,6 posto.

Porošenko bi u drugom krugu izbora dobio 46,3 posto glasova, a Timošenko 11,6 posto. Kada bi u drugi krug ušao Kličko, Porošenko bi u tom slučaju dobio 42,9 posto glasova, a Kličko 15,3 posto.

Ispitivanje je provedeno od 14. do 19. ožujka na 1550 ispitanika iz cijele Ukrajine, prenosi Interfax.

Predsjednički izbori u Ukrajini održat će se 25. svibnja.

Timošenko (53) je dva puta obnašala dužnost premijerke i bila je predsjednički kandidat 2010. kada ju je tijesno pobijedio Janukovič.

On je tada pokrenuo kampanju protiv nje i njezinih saveznika pa je ona 2011. završila u zatvoru zbog zloporabe ovlasti prilikom sklapanja plinskih ugovora s Rusijom 2009. Odslužila je dvije od sedam godina zatvora, a većinom ih je provela u bolnici u Harkivu. Puštena je na slobodu nakon što je Janukovič svrgnut s vlasti.

Poznata kao 'plinska princeza' zbog svoje karijere u trgovini plinom, Timošenko je nedavno šokirala navodnom privatnom izjavom da bi Rusiju trebalo pretvoriti u spaljenu zemlju, a Ruse u Ukrajini pobiti.

Ona je to demantirala, tvrdeći da je snimka telefonskog razgovora s članom parlamenta Nestorom Šufičem nastala u produkciji ruske obavještajne službe. Priznala je da je s njim razgovarala telefonom, ali tvrdi da su njezine riječi promijenjene montažom kako bi je se diskreditiralo.

Skandal nije prošao nezamijećeno u Berlinu, gdje je predsjednik Bundestaga Norbert Lammert rekao da ona 'nije prava osoba za dužnost predsjednika kao ni svrgnuti Viktor Janukovič'.

Porošenko, poznat kao 'kralj čokolade' nakon što se obogatio na slatkišima, prepreden je političar koji je radio za bivši režim, ali i održavao bliske veze s oporbom. Brzo je okrenuo leđa Janukoviču i postao popularan govornik na Majdanu. Dva puta bio je ministar - vanjskih poslova i trgovine i gospodarskog razvoja.

Ruske vlasti nedavno su konfiscirale njegove tvornice čokolade Roshen.