IZVJEŠTAJ EUROSTATA

Plin u EU pojeftinio 30, a kod nas poskupio 20 posto

cijena plina

cijena plina

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

Za razliku od većine europskih zemalja koje su svoje cijene plina spustile i do 30 posto, jedino je u Hrvatskoj u drugom polugodištu 2009. godine plin poskupio za visokih 20 posto, navodi se u aktualnom izvješću Eurostata o kretanju cijena struje i plina za kućanstva u drugoj polovici prošle godine

Tako je Hrvatska, uz još nekolicinu država poput Mađarske, Poljske, i Litve, gdje su cijene plina rasle u rasponu od 5,8 do 11 posto, u pogledu kretanja cijena plina potpuno oprečna u odnosu na većinu država Europske unije, gdje su cijene tog energenta do kraja 2009. godine u prosjeku pale za 16 posto u odnosu na isto razdoblje 2008. godine, piše Novi list

Unatoč poskupljenju plina, njegova je cijena u Hrvatskoj i dalje među najnižima u Europi, te su od nas na kraju godine bile jeftinije samo Turska i Rumunjska.

Pad cijena prirodnog plina uslijedio je nakon godine poskupljenja, u kojoj je njegova cijena na razini EU rasla 21 posto, dok je Hrvatska među rijetkima i lani zadržala taj trend. Najveći je pad cijena plina zabilježen u Belgiji (29 posto), Italiji (26 posto), te Latviji i Sloveniji gdje su cijene tog energenta smanjene za 24 posto.

Unatoč takvom pojeftinjenju, plin je u Belgiji i Sloveniji s cijenom od prosječnih 14,5 eura po gigadžulu (277,8 kilovatsati), što je ujedno i prosječna cijena u EU-27, gotovo dvostruko skuplji nego u nas. S cijenom od 9,10 eura za jedan GJ plina, skuplji smo jedino od Turske (8,55 eura/GJ) i Rumunjske (7,45 eura/GJ).

Na europskom vrhu po cijeni plina nalaze se Danska i Švedska, gdje ona prelazi 26 eura/GJ.Prema Eurostatu, nešto je drukčija situacija sa strujom, čija se cijena u drugom polugodištu 2009. godine nije mijenjala, dok je u većem dijelu Europe rasla u rasponu od jedan do 18 posto. I cijenama struje ulazimo u krug zemalja s nižom cijenom tog energenta, te se cijenama nižima od 11,64 eura za 100 kWh, koliko se u prosincu plaćalo u Hrvatskoj, mogu pohvaliti jedino Bugarska, Estonija, Rumunjska i Litva. Na razini EU-27 cijena električne struje u prosjeku je ipak pala za 1,5 posto, dok je godinu ranije rasla za 6,8 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi