iznenadni odlazak

Pletu se teorije zavjere oko smrti bjeloruskog šefa diplomacije; koja je uloga Kremlja i je li to poruka Lukašenku da pošalje vojsku na Ukrajinu?

30.11.2022 u 12:31

Bionic
Reading

Smrt bjeloruskog ministra vanjskih poslova Vladimira Makeija pobudila je mnoge sumnje na Zapadu da nije izazvana prirodnim razlozima, odnosno da je ubijen po naredbi Kremlja. Makei je bio šezdesetpetogodišnjak u dobroj formi i, koliko je poznato, nije imao zdravstvenih problema

Smrt ga je sustigla nakon povratka s konferencije Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO) - vojnog saveza postsovjetskih država u Erevanu, a nešto prije nego se trebao sastati s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom. Dužnost ministra vanjskih poslova obnašao je deset godina i smatran je bliskim suradnikom bjeloruskog diktatora Aleksandra Lukašenka. Makeijeva smrt potaknula je brojne špekulacije.

Carl Bildt, nekadašnji švedski premijer, dobro poznat i na području zapadnog Balkana na kojem je tijekom rata u Bosni i Hercegovini prvo služio kao posebni izaslanik Europske unije, a nakon rata i kao prvi visoki predstavnik međunarodne zajednice u toj zemlji, kazao je za Gzero Media, portal Eurasia grupe, vodeće svjetske tvrtke za analizu političkih rizika, da Makeijevu smrt obavija misterij.

Vladimir Makei Izvor: EPA / Autor: HAYOUNG JEON

'Ministar vanjskih poslova, gospodin Makei, koji je bio zdrav i nije imao nikakvih problema, umro je vrlo, vrlo iznenada. Bio je lojalan Lukašenkov vojnik, nema sumnje. Posljednjih nekoliko godina bio je pod zaštitom, ali na neki je način manevrirao. I on je, u privatnom razgovoru sa mnom i drugima, bio vrlo, vrlo eksplicitan u pogledu imperijalnih planova Moskve. Dakle puno se nagađa o tome što se stvarno dogodilo. A prema glasinama, to su glasine, predsjednik Lukašenko je u posljednje vrijeme promijenio sve svoje kuhinjsko osoblje', znakovito je Bildt ispričao trač.

Makei je pokopan u utorak u Minsku uz najviše državne počasti, a prvi koji mu je odao počast bio je bjeloruski predsjednik Lukašenko. Vlasti zasad nisu dale nikakve naznake uzroka onoga što se opisuje kao 'iznenadna smrt' šefa diplomacije u subotu. Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko na pogrebu je označio Makeija kao velikog prijatelja Rusije.

'Vladimir Vladimirovič stalno je podržavao ideju unije između tri bratska naroda: Ukrajine, Rusije i Bjelorusije. Njegovo ime također je povezano s poviješću Minskih sporazuma. Sudjelovao je u našim posljednjim pregovorima s Ukrajinom održanima na bjelorusko-ukrajinskoj granici. Nikada nećemo zaboraviti njegov doprinos, njegovu želju da donese mir i prijateljstvo u naše krajeve', rekao je Rudenko.

Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova, još je u subotu na Twitteru pisao o glasinama prema kojima je Makei, 'jedan od rijetkih koji nije pod ruskim utjecajem', navodno otrovan kao 'upozorenje' Lukašenku.

Nekoliko sati prije Makeijeve smrti Institut Robert Lansing, pozivajući se na izvore iz ruskog vojnog vrha, objavio je tekst prema kojem Kremlj namjerava likvidirati Lukašenka kako bi kontrolu nad bjeloruskom vojskom preuzele njima lojalnije osobe. Razlog za nezadovoljstvo Kremlja navodno se krije u tome što se Lukašenko odbija direktno uključiti u ruski rat protiv Ukrajine, iako je dopustio da se bjeloruski teritorij koristi za napade na tu zemlju. Makeijeva smrt mogla bi biti mig Lukašenku da je bilo dosta šale. Međutim špekulacije prema kojima je moguće da su Makeija otrovali ruski špijuni pokrenute su bez konkretnih dokaza. Neovisni politički analitičar Artjom Šrajbman izjavio je za SkyNews da je Makei držao otvorenim prozor za moguću uspostavu dijaloga sa Zapadom, dajući Lukašenku određeni prostor za manevar i pregovaranje s Kremljem.

'Makei je stekao reputaciju glavnog prozapadnog glasa u bjeloruskoj vladi, stoga ne čudi to da je njegova smrt potaknula brojne teorije zavjere. No ostao je vjeran Aleksandru Lukašenku i bio mu je ključni saveznik, iako se smatra liberalnijim u usporedbi s bjeloruskim čelnikom', kazao je Šrajbman.