robert kopal

Plenkovićev čovjek za posebne zadatke ima posla preko glave, doznajemo koliko zarađuje i tko ga je angažirao

30.01.2019 u 08:38

Bionic
Reading

Kad nam s TV ekrana ne objašnjava što je to 'deep fake' i ne tumači kako su fotografije s potpredsjednikom Vlade Tomislavom Tolušićem težak pokušaj destabilizacije Vlade, posebni savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert Kopal angažiran je na sve strane. Znanje o sigurnosti dobro je monetizirao, pa tako, osim što od Vlade dobiva honorar od devet tisuća kuna mjesečno, od HDZ-a dobiva gotovo pet i pol tisuća kuna, a od 'edukacijske djelatnosti' zaradi još 15 tisuća kuna mjesečno

Otkako je izbila afera s fotografijama, Robert Kopal, kojem tepaju kao premijerovu čovjeku za posebne zadatke, ne silazi s malih ekrana.

Ovaj iskusni stručnjak za nacionalnu sigurnost, koji je karijeru gradio u tajnim službama, na privatnim učilištima, kao analitičar u Ministarstvu unutarnjih poslova, a zatim i kao državni tajnik u istom ministarstvu, trenutno honorarno radi za Vladu. Za to dobiva devet tisuća kuna mjesečno, no plaću prima i u HDZ-u.

Novi HDZ-ovac

U stranku se učlanio nakon što je 31. kolovoza prošle godine prestao biti državni tajnik u MUP-u, a prema podacima iz njegovih imovinskih kartica, osim članstva u stranci, počeo je raditi za nju. Za to dobiva 5394 kune mjesečno. Za HDZ je radio i ranije, i to u kampanji za lokalne izbore 2017.

Iako ga je navodno u SOA-u doveo Milijan Brkić, Kopal se prometnuo u osobu od najvećeg povjerenja Andreja Plenkovića. Tako se u rujnu 2018., kada je snimljen ispred Banskih dvora, počelo spekulirati kako se Plenković angažiranjem Kopala sigurno priprema za prijevremene izbore.

Iako Kopal kao Plenkovićev savjetnik više nije državni dužnosnik, godinu dana od prestanka dužnosti mora unositi promjene u imovinsku karticu.

Tko je obavještajac maher koji bi mogao u ministarsku fotelju?

Iz njezine najnovije verzije, objavljene 19. siječnja ove godine, vidljivo je da po osnovi nesamostalnog rada od privatnog učilišta Effectus, na kojem je nekoć bio dekan, dobiva šest tisuća kuna. Visoko učilište Algebra, na kojem je bio prodekan, isplaćuje mu pak pet tisuća kuna mjesečno.

  • +10
Robert Kopal Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Izvor nekih isplata nije vidljiv u imovinskoj kartici, pa smo nazvali Kopala za pojašnjenje. On nam je rekao kako nema komentara te nas je uputio na Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, koje je na naše traženje dostavilo i isplatitelje.

Kako doznajemo, 4608 kuna mjesečno Kopal dobiva i od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Na godišnjoj razini od 'edukacijske djelatnosti' dobiva nešto više od 70 tisuća kuna: devet tisuća kuna od Libertas međunarodnog sveučilišta, 18.599 kuna od Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA, 40.909 kuna od Poslovnog učilišta Effectus, a tri tisuće godišnje isplaćuje mu Poslovno učilište Altius.

Uštedio 225.000 kuna i 10.000 eura

Zabilježene su i jednokratne isplate: Effectus mu je isplatio deset tisuća kuna, a jednokratnu isplatu od dvije i pol tisuće kuna dobio je od Sveučilišta u Zadru te 2348 kuna od tvrtke Bug d.o.o. za novinsko-nakladničku djelatnost.

Uz sve ove angažmane, ne čudi da je uspio uštedjeti 225 tisuća kuna i deset tisuća eura. Kopal posjeduje stan u Zagrebu od 52 kvadrata, a mjesečno otplaćuje ratu od dvije i pol tisuće kuna temeljem kredita dignutog 2016. Putem leasinga zadužio se 2017., za što mjesečno izdvaja 326 eura.

Iako je nominalno u braku, u podacima o zaposlenju supruge nije naveo ništa, uz napomenu da je njegovo bračno stanje 'trajna razdvojenost, gdje svatko raspolaže svojom imovinom i kako ne posjeduju zajedničku'.