apis aktivan

Plenković potvrdio da država radi na aplikaciji za COVID-19

13.05.2020 u 13:53

Bionic
Reading

Zakon o obnovi Zagreba ići će u javnu raspravu od mjesec dana, a čini se da smo sve bliže raspuštanju Sabora sljedeći tjedan. Dao je to naslutiti premijer Andrej Plenković uz izjavi novinarima prije užeg kabineta Vlade

Plenković se prvo osvrnuo na prognoze EBRD-a, koja je prognozirala manji pad BDP-a. 'Ohrabruje njihova procjena rasta. I oni procjenjuju da je Hrvatska ovaj vanjski šok dočekala otpornija', kazao je Plenković.

Osvrnuo se i na dokumente Europske komisije oko otvaranja granica zbog turističke sezone. 'Upravo na inicijativu Hrvatske otvorena je rasprava na Europskom vijeću jer veliki broj članica imaju snažan utjecaj u domeni turizma. Drago mi je da je EK izašla s nizom dokumenata što da radimo u kontekstu pandemije i suzbijanja epidemije na nacionalnoj razini. Ministar Cappelli će organizirati novi sastanak ministara turizma kako bi se dogovorili za operativnu provedbu. S opuštanjem mjera idemo prema tome da reaktiviramo gospodarstvo, a jedan dio je i turizam', rekao je Plenković.

Premijer je potvrdio da će popodne ili sutra ujutro Zakon o obnovi Zagreba biti upućen u javnu raspravu. 'U dogovoru svih resora i u dogovoru sa Zagrebom i predstavnicima udruga i struka naš je cilj da zakon s obzirom na značaj prođe normalnu cjelovitu javnu raspravu i da budemo otvoreni na sugestije', rekao je.

Podsjetio je da je Vlada već donijela odluku o 20 tisuća svakom kućanstvu za sanaciju dimnjaka i obnovu bojlera. 'Krenuti ćemo s incijativom da za sve oni koji su van stanova i kuća osiguramo plaćanje najamnine do trenutka dok se nekretnina ne popravi', rekao je.

Upitan znači to to da će zakon biti donesen nakon raspuštanja Sabora, Plenković je kazao: 'To je izrazito bitan zakon, kopleksan. Zahtijeva cjelovit pristup. Želimo da zakoni koje donosimo budu kvalitetni i zato je smisao da u dogovoru sa Zagrebom idemo ovom procedurom.'

U kuloarima se već priča da bi raspuštanje Sabora moglo slijediti u ponedjeljak, no, Plenković kaže da ne zna što se priča među saborskim zastupnicima. 'Sutra ćemo imati koalicijski sastanak i razgovarat ćemo i o tome da se raspusti Sabor. Hrvatska je jako dobro vodila bitku protiv Covida, naša javno zdravstvena slika je jako dobra, tu i tamo neko mikro žarište, zdravstveni kapaciteti su u stanju da mogu podnijeti i puno veći broj, zaštitne opreme imamo dovoljno. Nema elementa koji nam ne bi dao za pravo da otpuštamo mjere i da reaktiviramo gospodarstvo. Premostili smo razdoblje travnja kad smo bili u lock downu i sada smo u situaciji, pogotovo u HDZ-u, da procijenimo s partnerima kada je trenutak da idemo po novo većinsko povjerenje i onda riješavamo probleme. To je smisao', rekao je Plenković.

S obzirom da je Europska komisija u svojim današnjima dokumentima spomenula kako upotreba aplikacije za praćenje kontakata u okviru borbe za suzbijanje virusa treba biti doborovoljna, Plenković je spomenuo i da Hrvatska radi na jednoj takvoj aplikaciji. Odnosno, na izradi aplikacije, kazao je, radi i APIS.

'Nove tehnologije omogućuju puno više nego što je to bilo bez njih. Hrvatska u ovom trenutku radi na aplikaciji, dakle tehnički stručnjaci koje smo za to zadužili. Kada to bude gotovo, mi ćemo vas obavijestiti', rekao je Plenković.