VIŠE PLAĆE

Plenković: Zakonske izmjene idu u javno savjetovanje, bolji uvjeti za suce

23.02.2024 u 19:28

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je u petak da izmjene Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika idu u javno savjetovanje te da se nastavlja ulagati u njihov materijalni status i bolje uvjete rada.

"Predstavnicima pravosudnih dužnosnika najavili smo upućivanje u javno savjetovanje izmjena Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika. Nastavljamo ulagati u poboljšanja materijalnog statusa sudaca i državnih odvjetnika te kvalitetnije uvjete rada u pravosuđu", objavio je Plenković na platformi x.

Upravni odbori udruga sudaca i državnih odvjetnika 1. veljače odlučili su o prekidu "bijelog štrajka", odnosno mjera upozorenja na sudovima, a pregovori s vladom su se nastavili.

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) i Udruga hrvatskih državnoodvjetničkih dužnosnika (UHDD) su tijekom tzv. mjera upozorenja od 22. siječnja do petka 2. veljače bile odgodile sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim sudskim postupcima, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta. 

"Smatramo da smo kroz ove mjere upozorenja uspjeli javnosti ukazati na sve probleme na koje se mi kao sudbena vlast susrećemo, a posebice da naša plaća posljednjih 25 godina ne prati gospodarska kretanja", istaknula je tada Bilušić. 

Odluka je uslijedila nakon što su predstavnici udruga, na odvojenim sastancima, razgovarali s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom.

Bilušić je tada kazala da su s ministarstvom imali "ozbiljne razgovore" o dinamici i pitanjima sadržaja budućeg cjelovitog Zakona o plaći i materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika

Suci i državni odvjetnici traže donošenje Zakona o plaći i materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika, koje im je vlada obećala donijeti do kraja 2023., a kojim bi se u potpunosti uredile plaće i druga materijalna prava pravosudnih dužnosnika, sukladno postignutim standardima u državama članicama Europske unije. Među ostalim, traže i uvođenje indeksacije za koju je premijer Andrej Plenković kazao da neće biti u ovom mandatu vlade.