nastavak pregovora

Suci prekidaju štrajk! Na posao se vraćaju i državni odvjetnici

01.02.2024 u 17:13

Bionic
Reading

Udruga hrvatskih sudaca objavila je kako od sutra, 2. veljače završavaju s mjerama upozorenja koje javnost naziva bijelim štrajkom. Kako neslužbeno doznaje tportal, Hrvatska udruga državnoodvjetničkih dužnosnika (HUDD) odlučila je postupiti isto kao i suci te će i državni odvjetnici u petak prekinuti štrajk

'Mi smatramo da smo kroz ove mjere upozorenja uspjeli javnosti ukazati na sve probleme s kojima se mi sudbena vlast susrećemo, a prvenstveno da naša plaća već 25 godina ne prati gospodarska kretanja. Zahvaljujemo se na razumijevanju i na podršci svim građanima. Sve ove mjere su usmjerene ka boljem, učinkovitijem pravosuđu, ka rješavanju svih kroničnih problema s kojima se mi susrećemo u radu u sudbenoj vlasti. S Ministarstvom pravosuđa danas smo imali ozbiljne razgovore koji se nastavljaju već sljedeći tjedan. Na njima raspravljamo o svim pitanjima koja se tiču budućeg uređivanja plaća sudaca', rekla je Ivana Bilušić, glasnogovornica Udruge hrvatskih sudaca.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica sastao se s predstavnicima Udruge hrvatskih sudaca i s predstavnicima Udruge hrvatskih državnoodvjetničkih dužnosnika. Oni su od 22. siječnja u tzv. bijelom štrajku, a nakon sastanaka očekuje se da bi trebalo biti poznato hoće li se nastaviti s mjerama upozorenja tijekom kojih rade samo na hitnim predmetima.

Malenica je jučer izjavio kako očekuje da bijeli štrajk pravosudnih dužnosnika završi nakon današnjeg sastanka te da je Vlada otvorena za razgovore o unapređenju statusa sudaca i državnih odvjetnika.

Konferencija za novinare nakon sastanka ministra Malenice sa sucima i državnim odvjetnicima Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Prije ulaska na sastanak predstavnici Udruge hrvatskih sudaca kazali su da ne znaju što će im ponuditi ministar. UHS je već bio najavio da će se nakon razgovora u Ministarstvu sastati upravni odbor sudačke udruge kako bi odlučili o daljnjim koracima.

Nakon sastanka predstavnika Udruge hrvatskih državnoodvjetničkih dužnosnika (UHDD) s ministrom Zoran Vinković iz UHDD-a kazao je da u javnosti ne bi govorio o sadržaju sastanka prije nego s tim upozna članove Udruge.