sastanak u parizu

Plenković zadovoljan što je Macron spreman na Zagrebački summit doći 'otvorena uma'

07.01.2020 u 13:51

Bionic
Reading

U Parizu se u utorak hrvatski premijer Andrej Plenković susreo s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom. Hrvatski premijer predstavio je Macronu program i glavne aspekte hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije.

Kao što se i očekivalo, posebna je pažnja bila posvećena pitanju proširenja Europske unije na Zapadni Balkan. Francuska je bila jedna od zemalja koja je uložila veto otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom na summitu Europskoga vijeća u listopadu. Hrvatska se nada da bi te zemlje mogle dobiti zeleno svjetlo za početak pregovora tijekom našeg predsjedanja Europskom unijom, odnosno na summitu u Zagrebu koji će se održati u svibnju.

Emmanuel Macron je danas izrazio spremnost za pronalazak kompromisnog rješenja kojim bi se odblokirao euroatlantski put zemalja Zapadnog Balkana, javlja euractiv.jutarnji.hr.

'Učinit ćemo sve što je potrebno da se na Zagrebačkom summitu naprave odlučujući pomaci po pitanju proširenja, ali ćemo svejedno inzistirati na visokim kriterijima', poručio je Macron naglasivši važnost njegovog neslužbenog dokumenta u kojem je taksativno predstavio uvjete za početak pristupnih pregovora potencijalnih kandidata.

Macron se osvrnuo i na ulogu koju će Hrvatska imati u pronalasku kompromisnog rješenja oko Višegodišnjeg financijskog okvira i bilateralnih odnosa EU i Ujedinjene Kraljevine nakon Brexita.

- Boris Johnson je u nekoliko prilika spomenuo da želi usvojiti sporazum do završetka 2020. godine, tako da će i London trebati pokazati fleksibilnost i spremnost na kompromise – zaključio je Macron.

Od hrvatskog predsjedništva Vijećem EU francuski predsjednik očekuje predan angažman oko organizacije konferencije "Budućnost Europe" koja pripada portfelju hrvatske povjerenice u Europskoj komisiji Dubravke Šuice.

  • +4
Sastanak Plenkovića i Macrona u Elizejskoj palači Izvor: EPA / Autor: GONZALO FUENTES / POOL

Hrvatski je premijer je izrazio nadu da će današnji sastanak poslužiti kao prilika za dodatno unaprjeđenje bilateralnih i trgovinskih odnosa dviju zemalja. Predstavio je četiri stupa hrvatskog predsjedanja, a posebnu pažnju je posvetio točki “Europa koja štiti”, prisjetivši se pete obljetnice terorističkog napada na redakciju Charlie Hebdo, ponovivši pritom predanost borbi protiv terorizma.

U tom je kontekstu naglasio i goruće tenzije na Bliskom istoku između SAD-a i Irana, najavivši da će se to pitanje naći na dnevnom redu sastanka Europske komisije koje će se u petak održati u Zagrebu.

Plenković je naglasio da će rad na pregovaračkom okviru Unije za dogovor o budućim odnosima EU i Ujedinjene Britanije biti jedan od vodećih izazova našeg predsjedanja, zato što ćemo morati uložiti veliki trud da se izbjegne Brexit bez sporazuma.

'Višegodišnji financijski okvir najvažniji je dossier našeg predsjedanja, a u tom ćemo kontekstu učiniti sve kako bismo zaštitili izdvajanja za kohezijsku politiku koja je bitna nama kao najmlađoj članici EU, ali i poljoprivrednu politiku o kojoj uvelike ovisi Francuska', izjavio je Plenković.

Hrvatski premijer izrazio je zadovoljstvo što je Emmanuel Macron spreman na Zagrebački summit doći 'otvorena uma', ali je najavio kako će predano raditi na organizaciji konferencije Budućnost Europe kojom će sugrađanima približiti europski projekt.