izvjestitelj za zapadni balkan

Picula: Nova Europska komisija želi nastaviti politiku proširenja EU

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 09.12.2019 10:51
  • Objavljeno 09.12.2019 u 10:51
Tonino Picula

Tonino Picula

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Alexis HAULOT

Novi saziv Europske komisije odlučan je nastaviti s dosadašnjom politikom proširenja Europske unije, a unatoč osporavanjima koja stižu iz Francuske jasnu potporu tome daje i Njemačka, kazao je izvjestitelj Europskog parlamenta za zapadni Balkan Tonino Picula za sarajevsko Oslobođenje od ponedjeljka

"Nova predsjednica EK (Ursula von der Leyen) je naglasila otvorenost prema zemljama zapadnoga Balkana i to je snažna poruka, ali i signal da Njemačka sa svojom šeficom Europske komisije planira nastaviti istim vanjskopolitičkim usmjerenjem i prioritetima, makar je EK nadnacionalno tijelo", kazao je Picula u intervjuu za list.

Priliku za dodatnu potvrdu takve politike vidi u summitu EU-zapadni Balkan, koji će se na proljeće iduće godine održati u Zagrebu u sklopu predsjedavanja Hrvatske Vijećem EU.

Dodao je kako rasprave o inicijativama francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji zagovara drugačiji pristup politici proširenja, ne smiju zaustaviti proces kao takav, a zemlje-kandidatkinje za članstvo trebaju biti ocijenjene individualno i na temelju postignuća.

"Macronova alternativna struktura pregovaranja, kako ju je predložio, suštinski bi promijenila politiku proširenja i tih sedam točaka su nešto poprilično drugačije nego dosadašnji sustav i to bi otvorilo mnoštvo problema, poglavito sa Srbijom i Crnom Gorom koje su odmakle u procesu pregovaranja po sadašnjem modelu i one bi se, naravno, protivile novome setu pravila. Sadašnji model, kroz kojega je prošla Hrvatska, je ipak uvjerljiviji jer se kandidatu kada uđe (u proces pregovaranja s EU) otvaraju sve mogućnosti korištenja europskih fondova i nude prednosti zajedničkoga tržišta", kazao je Picula.

Istaknuo je kako su zagovornici proširenja EU razočarani što velike i strateške teme postaju monetom za potkusurivanje u unutarnjopolitičkim sukobima jer, kako je dodao, Macronovi potezi nisu samo pitanje odnosa Francuske i Njemačke i toga tko će imati primat u upravljanju Unijom, već i njegovih borbi s francuskom oporbom.

"EU je potreban dokaz da je sposobna rješavati velike probleme našega kontinenta u 21. stoljeću, kao što ih je rješavala u u drugoj polovici 20. stoljeća. Sreća je što u EU postoje političari koji su toga svijesni", kazao je Picula.

Ocijenio je kako je proširenje EU jednostavno pametno rješenje jer bi Unija tako smanjila napetosti na svojim granicama i spriječila da neke velike strane sile, putem svojih posrednika u susjednim državama, generiraju nestabilnost koja Europu slabi.

Picula je poručio kako se upravo stoga kao koordinator grupacije Socijalista i demokrata za vanjsku politiku obvezao suoblikovati vanjsku politiku koja treba potvrditi ulogu EU kao globalnoga "smart-power" igrača.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!