SASTANAK U VLADI

Plenković vojsci obećao još novca: Vojnici će moći biti u službi pet godina dulje

20.12.2023 u 19:52

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je radni sastanak s predstavnicima Ministarstva obrane i izaslanstvom Oružanih snaga RH o daljnjim ulaganjima u opremanje i modernizaciju Hrvatske vojske te o unaprjeđenju prava i položaja vojnika koji su u središtu obrambenog sustava.

Nabava oklopnih vozila Bradleyja i borbenih aviona Rafalea ocijenjeni su kao strateški iskoraci i potvrda kontinuiranog osnaživanja svih sastavnica Hrvatske vojske kako bi bila još spremnija za ispunjavanje svojih zadaća.

Istaknuto je da proračun za obranu u sljedećoj godini iznosi više od 1,17 milijardi eura, što je u odnosu na 2016. povećanje za 644 milijuna eura, odnosno 122 posto. Ulaganje u opremanje i modernizaciju Hrvatske vojske i u izgradnju infrastrukture povećano je za čak 622 posto.

Osim toga, razgovaralo se o izradi i donošenju nove Strategije obrane i novog Dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga, temeljnih dokumenata za unaprjeđenje strateškog okvira za provedbu ciljeva i prioriteta na području obrane.

  • +19
Andrej Plenković primio predstavnike MORH-a i Oružanih snaga Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Premijer Plenković najavio je da će Vlada uskoro donijeti uredbu sa zakonskom snagom kojom će se dobna granica za prestanak vojne službe po sili zakona, za ugovorne vojnike i mornare, sa sadašnjih 45 godina života, povećati na 50 godina. Sudionici sastanka ocijenili su da će se time još jednom unaprijediti prava i položaj vojnika koji su u središtu obrambenog sustava, priopćeno je.

Uz predsjednika Vlade Plenkovića na sastanku su bili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i potpredsjednik Vlade te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.