PREMIJER U SLAVONIJI

Plenković: 'Vlada je najzainteresiranija da se štrajk u pravosuđu odmah okonča'

21.07.2023 u 19:53

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u petak u Otoku kako je Vlada najzainteresiranija da se štrajk u pravosuđu odmah okonča, ali ne na način da pokrene druge štrajkove dok je političkim oponentima zamjerio 'lažnu empatiju'

'Mi smo najzainteresiraniji da se štrajk u pravosuđu okonča odmah, istog trena ali nismo zainteresirani, a siguran sam nije ni hrvatska javnost, da bi smo nekim rješenjem kojim bi se zatvorila ta situacija sutra imali niz štrajkova u drugim sektorima', rekao je. 'Vlada to neće i ne može priuštiti', poručio je Plenković, nakon sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.

Za one koji u javnom prostoru zagovaraju položaj službenika i namještenika rekao je da u svojim aktivnostima po pitanju plaća u prošlosti nisu učinili ništa dok je njegova vlada u dva mandata značajno povećala plaće. Naglasio je da su to realnost i odgovornost vlade koja će nastaviti razgovore, tražeći rješenje koje će biti kompromisno.

Cilj je, poručio je premijer da pravosuđe funkcionira i da dođu u poziciju velike reforme kojom će kako je rekao 'džunglu, prašumu ili šumu od 2800 različitih pozicija u državnim i javnim službama pokušati sistematizirati na 600 usporedivih pozicija, gdje će se nastojati da se približno za jednak posao jednako plaća'. Apelirao je na sve da se štrajk u pravosuđu obustavi jer nikome ne koristi.

Političkim oponentima progovorio je zbog 'pomalo lažne empatije i prigodničarske politikantske potpore' da problem koji vlada rješava bude u javnosti veći pa da se eventualno pričini šteta vladajućoj stranici i koaliciji. Dodao je kako to nije prvi put da imaju takvu situaciju i da će pronaći rješenje,

Poručio je da će postojeća parlamentarna vladajuća donijeti nove plaće koje od 1. siječnja podrazumijevaju značajno povećanje, uključujući i za službenike i namještenike, a ne vlada onih koji ih sada podupiru a za njih nisu učinili ništa.

Za izvanrednu sjednicu Sabora koji danas raspravlja o stanju u pravosuđu, rekao je da je inicijativa predsjednika Republike na pritisak oporbe i javnosti s ciljem da se oporbi da prilika da dva dana radi neku vrstu političke štete. 'Hrvatski sabor neće, ne može i nije nadležan riješiti pitanja koja su predmet razgovora između vlade i sindikata', kazao je.