sjednica vlade

Plenković najavio posebne upute stožera za Jadran gdje incidencija raste, pa podsjetio: Hrvatski model borbe protiv koronavirusa je - bez zatvaranja

18.03.2021 u 13:38

Bionic
Reading

Povećava se broj zaraženih već 24. tjedan zaredom, kao nažalost i stopa smrtnosti te broj hospitaliziranih osoba. U posljednja dva dana imali smo po više od 1000 slučajeva, prvi put u protekla dva mjeseca, rekao je premijer Andrej Plenković na početku današnje sjednice Vlade, dodajući da kašnjenja u isporuci cjepiva usložnjavaju borbu protiv Covida-19. Dosad je u Hrvatskoj cijepljeno 293.000 ljudi, odnosno 8,7 posto odrasle populacije, izvijestio je Plenković, pozivajući sve sugrađane na povećani oprez

'Apeliram na sve da se pridržavaju mjera zaštite. Osobna odgovornost je jako važna. Hrvatski model borbe je bez policijskog sata, bez strogog zatvaranja, sa školom i radnim mjestima koja funkcioniraju, otvorene su i terase da bismo mogli živjeti što bliže onome kako je bilo prije Covida. Stožer će sutra govoriti o tome što se može učniti u pojedinim županijama, jer su razlike jako velike, negdje je 14-dnevna incidencija i 10 puta veća od županije do županije', rekao je Plenković.

'Bilježimo veću incidenciju u jadranskom dijelu Hrvatske, dakle u ovom trenutku je kontinentalni dio bolji, a s obzirom na turizam važno je da sutra Stožer uputi jasne smjerice i poruke djelovanja radi zdravlja naših sugrađana i radi gospodarstva', rekao je Plenković.

  • +28
Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Po pitanju cjepiva AstraZeneca, kazao je da će danas biti sastanak u Europsj agenciji za lijekove (EMA) nakon čega se očekuje mišljenje o tom cjepivu. 'HALMED je priopćio slučaj smrti mladog čovjeka od 33 godine, nemamo još detalje o povezanosti sa cjepivom, o tome će kasnije izvijestiti nadležna tijela i institucije', kazao je Plenković, podsjećajući i da je WHO rekao da su koristi od cijepljenja AstraZenecom veće od rizika.

Osobno je razgovarao s predsjednicom EK Ursulom von der Leyen i nizom drugih visokih sugovornika da se nađe mehanizam kako bi se izbalansirale postojeće nejednakosti po pitanju distribucije cjepiva u EU.

Osim o aktualnoj situaciji s koronavirusom, na današnjoj sjednici Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) govori se i o aktualnom stanju obnove nakon potresa. Ministar Darko Horvat rekao je da je ukupna šteta od potresa iznosi 5,5 milijardi eura, odnosno 41,6 milijarda kuna. Na izradi izvješća angažirano je više od 150 stručnjaka, kojima je ministar Horvat zahvalio.

Nastavno na to, ministrica Nataša Tramišak predstavila je zahtjev za dodjelu sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije, koji obuvaća ukupno procijenjeni navedeni iznos štete, što čini 10,2 posto BND-a i 'time se proglašava elementarnom nepogodom velikih razmjera'. Dodala je da RH može prijaviti doprinos iz Fonda solidarnosti EU od 319 milijuna eura.

Premijer Plenković rekao je da je već najavio slanje tog dokumenta u Bruxelles i siguran je da će Hrvatska i ovaj put, kao što je to bio slučaj s prvim štetama od potresa, dobiti snažnu potporu.

Na sjednici Vlade usvojen je i nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o popisu stanovništva.

Na dnevnom redu su, nadalje, izmjene i dopune Zakona o energetskoj učinkovitosti, Zakona o Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave i Zakona o volonterstvu, Zakona o dentalnoj medicini.

Usvojit će se, između ostalog, dopuna Programa jamstava za kredite za poduzetnike aktivne u području kulture i kreativnih industrija, te prijedlog odluke o upoznavanju sa Zajedničkom izjavom o Konferenciji o budućnosti Europe te o osnivanju Radne skupine za koordinaciju nacionalnih aktivnosti u okviru Konferencije o budućnosti Europe.