sjednica vlade

Plenković prozvao Srbiju zbog napada na Hrvate, a Slovence opet pozvao na dijalog

28.12.2017 u 09:42

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković još je jednom poručio Sloveniji kako očekuje da će se suzdržati od povlačenja jednostranih poteza. 'Pozivam na nastavak konstruktivnog dijaloga. Arbitražna presuda ne može se primijeniti bez privole obje strane', rekao je Plenković. Zbog napada na Hrvate koji žive u Srbiji, Hrvatska je Beogradu poslala prosvjednu notu. 'Pozivam Srbiju da zaštiti svoje građane hrvatske nacionalnosti', rekao je premijer

Premijer Andrej Plenković na početku zadnje ovogodišnje sjednice Vlade zahvalio se svim ministrima na njihovu angažmanu i konstatirao kako je Vlada s obziom na sve okolnosti postigla vrlo solidne rezultate u 2017. godini.

Vlada je usvojila Smjernice za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja u razdoblju od 2018. do 2020. godine. Premijer Plenković je rekao kako za tu svrhu Hrvatska na raspolaganju ima 1,6 milijardi kuna iz europskog socijalnog fonda. 

Vlada je donijela još jednu odluku o sanaciji dijela velikog duga zdravstvenog sustava. Bolnice u državnom vlasništvu za sanaciju dijela svojih dugova dobit će sto milijuna kuna, dok će županijske bolnice iz državnog proračuna dobiti dodatnih 97 milijuna kuna. 

  • +17
Posljednja sjednica Vlade u 2017. godini Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Plenković rekao je da je Vlada samo u 2017. godini sanirala dug zdravstvenog sustava s ukupno 1,3 milijarde kuna.

'Po prvi put u posljednjih nekoliko godina smanjuju se ukupni dugovi u zdravstvu', rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.     

Premijer i ministri na današnjoj sjednici ukinuli su odluku kojom je Vlada Zorana Milanovića 2012. godine zabranila državnim i javnim institucijama, kao i državnim poduzećima angažiranje stručnjaka i tvrtki za obavljanje poslova odnosa s javnošću.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, obrazlažući odluku Vlade, rekla je kako su se u međuvremenu uvelike promijenile okolnosti, da državnim i javnim institucijama na raspolaganju stoje i europski fondovi, te da je Vlada naglasak stavila na informiranje građana o svim reformskim potezima kao i o mogućnostima koje se nude u različitim europskim fondovima.

Vlada je donijela odluku o visini, načinu i rokovima uplate sredstava - dijela ili cijele dobiti - trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa za RH u državni proračun za 2017. godinu. Ministar financija Zdravko Marić rekao je kako se ovom odlukom tvrtke Plinacro i Odašiljači i veze izuzimaju od uplate ukupno 134,9 milijuna kuna od dobiti za 2016. godinu u državni proračun.

Vlada je donijela i kodeks korporativnog upravljanja trgovačkim društvima u kojima država ima dionice ili udjele.