BERLINSKI PROCES

Plenković u Tirani: Micotakis i ja smo dobri, često razgovaramo o navijačima

16.10.2023 u 14:00

Bionic
Reading

Sastanak čelnika više zemalja EU-a i zemalja zapadnog Balkana danas u Tirani prilika je raspravu o stanju u regiji, kazao je hrvatski premijer uoči početka skupa poznatog kao Berlinski proces.

Sudionici ovogodišnjeg samita Berlinskog procesa, foruma za pomoć zemljama zapadnog Balkana u približavanju EU-u, čelnici su šest zemalja te regije i više čelnika zemalja EU-a, među kojima su, uz hrvatskog premijera, njemački kancelar Olaf Scholz, španjolski premijer Pedro Sanchez, nizozemski premijer Mark Rutte, grčki premijer Kiriakos Micotakis i slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar.

Ovogodišnji Berlinski proces “prilika je da se raspravi trenutno stanje odnosa u regiji”, kazao je Plenković po dolasku u Tiranu.

U istom formatu sudjeluju i institucije Europske unije pa ovogodišnjem samitu prisustvuju predsjednica EK Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Hrvatski je premijer najavio kako da će tema samita "sigurno biti" i odnosi Kosova i Srbije.

“Ovdje će biti i njihovi čelnici pa ćemo od njih neposredno čuti kakva je situacija”, kazao je.

  • +2
Sastanak Berlinskog procesa Izvor: EPA / Autor: MALTON DIBRA

Na pitanje hoće li s grčkim kolegom Micotakisom razgovarati o navijačima Dinama zatvorenima u Grčkoj nakon sukoba s navijačima AEK-a u kojima je jedan grčki navijač poginuo, Plenković je kazao: “Stalno razgovaramo o tome”.

“Mi smo dobri, pa pričamo o tome često”, istaknuo je. “Tražit ću ga da vidim kakva je trenutno situacija”.

“Vjerojatno ćemo u neformalnim kontaktima komentirati i ovu globalnu situaciju, dakle teroristički napad Hamasa na Izrael i izgledne reakcije Izraela koji naravno ima pravo na samoobranu, ali mora poštovati međunarodno i humanitarno pravo”, kazao je Plenković.

Diplomatsku i političku inicijativu Berlinski proces je tadašnja njemačka kancelarka Angela Merkel 2014. s ciljem približavanja zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji.