UOČI AKTIVACIJE NOVIH MJERA

[FOTO/VIDEO] Plenković se večeras obratio naciji, oporba proglasila 'izvanredno stanje'

27.11.2020 u 16:54

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković večeras u 20 sati obratio se javnosti povodom sutrašnjeg stupanja na snagu novih epidemioloških mjera u borbi protiv Covida-19. Očekivalo se da će premijer reagirati i na traženje saborske oporbe da se zakoni kojima se, kako kažu, dramatično ograničavaju prava i slobode građana moraju donijeti dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru u skladu s člankom 17. Ustava. No to se nije dogodilo

Premijer Plenković naglasio je da Vlada borbu protiv koronavirusa temelji na povjerenju između građana i države. Najavio je da će Vlada opet, kroz konzultacije s predstavnicima različitih udruženja gospodarstvenika, donijeti novi paket mjera za potporu gospodarstvu.

>>> [VIDEO] Plenković: Nastavit ćemo s mjerom od 4000 kuna, osigurat ćemo 'Covid kredite'

Prethodno, ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je strožu kontrolu provedbe novih mjera protiv koronavirusa, koje stupaju na snagu u ponoć, što uključuje i kazne za nenošenje maski. O visini kazne se još raspravlja, ali 'bit će to ozbiljnije kazne', poručio je Božinović, po čijem bi sudu to trebale biti mandatne kazne, što znači da se izriču na licu mjesta.

'Inspekcije civilne zaštite, državnog inspektorata i policijski službenici bit će vidljiviji nego do sada. Naglasak će biti na objektima i djelatnostima gdje se očekuje okupljanje većeg broja ljudi, tu mislim na trgovačke centre', rekao je Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera.

VIdeo: Matija Habljak/PIXSELL

Peđa Grbin, predsjednik SDP-a, kaže da je evidentno da se Hrvatska nalazi u izvanrednom stanju 'ako će se ljudima zabraniti stvari koje u normalnim okolnostima ne bi bile zabranjene i ako će ih se kažnjavati zbog onoga što je u redovnim okolnostima dopušteno'.

>>> [VIDEO] Oporba: Ako ćemo kažnjavati građane, onda je Hrvatska u izvanrednom stanju

To znači, po njemu, da se zakoni kojima se dramatično ograničavaju prava i slobode građana moraju donijeti dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru u skladu s člankom 17. Ustava.

Grbin je najavio da SDP, ako se to ne prihvati, neće sudjelovati u donošenju takvog zakona.

Video: Patrik Macek/Pixsell

Za čelnika Domovinskog pokreta Miroslava Škoru osnovno je pitanje je li Stožer pravo stručno tijelo koje će donositi odluke na razini na kojoj se donose u drugim zemljama gdje je cilj zaštititi građanstvo, 'a ne zaštititi vladajućeg čovjeka u državi i njegov HDZ'.

Nikola Grmoja (Most) kaže da mjere treba donositi kako bi se zaštitila održivost zdravstvenog sustava.

'Međutim, nismo sigurni u kojem smjeru Vlada lomi stvari. Ako nekoga zatvarate, onda treba osigurati sredstva za preživljavanje, a volio bih da Plenković bude lola kakav je bio i u Saboru da se tako postavi prema bankama i osigura moratorij na kredite i kamate, što je nužno u ovoj krizi', kazao je Grmoja.

Sandra Benčić iz Zeleno-lijevog bloka također je rekla da sve mjere koje ograničavaju prava građana mora donositi Sabor dvotrećinskom većinom jer 'mi de facto jesmo u izvanrednom stanju i da bi bilo kakve sankcije bile zakonite, one moraju biti propisane zakonom, jasne i predvidive'.

  • +27
Glasovanje u Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Demokrata Mirando Mrsić ustvrdio je u četvrtak da je premijer Andrej Plenković 'izgubio doticaj s realnošću' i da mu građani više ne vjeruju. On smatra da će nove mjere generirati pobunu građana na svim razinama jer se, između ostaloga, zatvaraju kafići i restorani, a Crkva ostaje otvorena. Nikola Grmoja (Most) 

'Plenković nas je gurnuo u puno ratno stanje s neprijateljem koronavirusom, a da toga još nije svjestan', rekao je i ustvrdio da 'premijer relativizira stanje i stvara dodatnu psihozu skrivajući stvarno zdravstveno stanje nacije i proračuna te kontinuirano uvodi dvostruke mjere radi ostvarenja svojih partikularnih političkih ciljeva'.

  • +15
Vlada RH predstavila nove mjere za suzbijanje pandemije koronavirusa Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic

Podsjetimo, premijer Plenković predstavio je u četvrtak nove epidemiološke mjere po kojima se zatvaraju kafići i restorani, uz omogućenu dostavu, zatvaraju se i teretane, a crkve, škole, trgovine i kulturno-zabavne ustanove mogu raditi s posebnim ograničenjima.

>>> [FOTO/VIDEO] Plenković predstavio strože mjere: Zatvaraju se kafići i teretane, restorani rade samo dostavu, svadbe zabranjene, a mise su i dalje dopuštene

Mjere su na snazi od subote, 28. studenog, do ponedjeljka, 21. prosinca.