KROJI SE PRORAČUN EU

Plenković se susreo s portugalskim premijerom: Bilo bi loše da kohezijski fondovi budu ugroženi nauštrb nekih drugih politika

01.02.2020 u 14:38

Bionic
Reading

Čelnici Prijatelja kohezije definirat će na samitu u subotu stajališta o kohezijskoj politici koja je važna za sve, a osobito one europske regije koje još trebaju dostići stupanj razvoja najrazvijenijih, poručili su u subotu u Beji hrvatski i portugalski premijer.

"Naša je zadaća da danas definiramo pozicije i stajališta koja su nam svima bliska kao državama koje još uvijek u odnosu na europski proračun vode posebno računa o tzv. tradicionalnim politikama... a to je prije svega kohezijska politika, odnosno poljoprivredna politika", izjavio je Plenković na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa svojim portugalskim kolegom Antoniom Costom.

"Kohezijska politika je upravo ona snaga, redistributivna snaga europskog proračuna koju trebaju građani EU-a, bez obzira gdje živjeli, a osobito u onim regijama naših članica gdje još želimo stići stupanj razvoja najrazvijenijih, odnosno prosječno razvijenih regija Europe", istaknuo je.

Costa je rekao da Portugal i Hrvatska imaju različita iskustva u EU, ali ima i zajedničkih aspekata kao što je kohezija.

I Portugal i Hrvatska su zainteresirani za adekvatna financijska sredstva u sljedećih 7 godina u europskom proračunu.

"Naša poruka je jasna što se stiče kohezije. Želimo dati konkretnu poruku da je Europa jedina i ujedinjena u interesima. Važno nam je što je Britanija izašla ali je još važnije da Europa ostaje koherentna."

Važnost politike kohezije

Današnji sastanak neformalne skupine Prijatelji kohezije važan je uoči izvanrednog sastanka Europskog vijeća koje će se održati 20. veljače a koji je sazvao predsjednik EV-a Charles Michel kako bi se pokušao postići kompromis između Prijatelja kohezije s jedne strane i zemalja koje žele smanjiti europski proračun i istodobno veći dio toga smanjenog proračuna usmjeriti na nove prioritete poput borbe protiv klimatskih promjena, a na štetu kohezijske i poljoprivredne politike.

Višegodišnji financijski okvir (VFO) će uvelike odrediti kakva će Europska unija biti u sljedećih desetak godina.

Države članice EU-a podijeljene su u pogledu VFO-a, prvog bez Velike Britanije koja je napustila Uniju 31. siječnja u ponoć po srednjoeuropskom vremenu.

Politika kohezije je nerazdvojni dio unutarnjeg europskog tržišta i odnosi se na sve zemlje članice EU, rekao je Costa. Podsjetio je da je kohezija važna za sve članice jer svi su koristili te fondove.

  • +5
Sastanak Andreja Plenkovića sa portugalskim premijerom Antoniom Costom Izvor: EPA / Autor: NUNO VEIGA

"Nije slučajno da se u Prijateljima kohezije okupilo 17 zemalja, od Baltika do Mediterana, to je pravi dokaz koliko je ta politika važna. Ona omogućava svakom selu, gradu i građaninu da riješi svoje probleme i da se približi standardu europske razine."

Istaknuo je da bi bilo loše za EU da ti fondovi budu ugroženi nauštrb nekih drugih politika.

"Naravno da trebamo kompromis. Imamo poziciju Europske komisije, parlamenta i Vijeća i moramo ih približiti i doći do konačnog odgovora."

Plenković je ponovio da je Hrvatska spremna i da bi bila zadovoljna da se taj dogovor postigne u vrijeme njezina predsjedanja EU-om, ali isto tako želi da taj dogovor bude kvalitetan. Istaknuo je da je ovo godina u kojoj taj dogovor treba biti postignut.

Bilateralni odnosi Hrvatske i Portugala

Svoj radni posjet Portugalu premijer je iskoristio za sastanak s domaćinom Costom. Zaključili su da dvije zemlje imaju izuzetno dobre i prijateljske odnose.

Obje zemlje su zainteresirane za jačanje trgovinske razmjene koja je bila na razini od otprilike 115 milijuna eura.

"Smatramo da trebamo jače zainteresirati i hrvatske i portugalske kompanije i za ulaganja i za suradnju. Posebno mi je drago da bilježimo sve veći broj portugalskih turista premda obje zemlje imaju jake kapacitete za privlačenje gostiju", rekao je Plenković.