'67 je previše'

Plenković šalje referendumsko pitanje na Ustavni sud i otvara pregovore sa sindikatima

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 06.06.2019 09:36
  • Objavljeno 06.06.2019 u 09:36
Andrej Plenković

Andrej Plenković

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Vladajuća većina na koalicijskom sastanku u Banskim dvorima složila se da treba krenuti u pregovore sa sindikatima kako bi se izbjegao referendum protiv mirovinske reforme za koji je prikupljeno oko 700.000 potpisa, no sindikati to odbijaju, piše u četvrtak Jutarnji list

Kako je dnevniku potvrdilo nekoliko sudionika sastanka, poanta je da se ne sruši cijela reforma na referendumu, nego da se barem pokušaju sačuvati dijelovi koji su dobri i svima prihvatljivi, a da se o nekima za sindikate najspornijim točkama pokuša pregovarati.

U međuvremenu, uputio bi se zahtjev Ustavnom sudu da provjeri ustavnost pitanja, navodi Jutarnji list.

Plan vladajućih je pričekati dostavu potpisa Saboru, što bi se najvjerojatnije trebalo dogoditi idući tjedan, a potom će se utvrditi postoji li dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma protiv rada do 67. godine. Tu sada postoji dilema da li ići na provjeru potpisa do potrebnog broja za raspisivanje referenduma, što je preporuka Venecijanske komisije, ili provjeriti potpise na uzorku jer je slično kao i za referendum o braku prikupljeno gotovo dvostruko više potpisa nego što je potrebno.

Nitko u vladajućoj većini ne dvoji da je prikupljen dovoljan broj potpisa, prevladava mišljenje da ih treba provjeriti na uzorku, kaže sugovornik Jutarnjeg lista.

Nakon provjere, kažu sugovornici Jutarnjem, vladajuća većina, s čime su se složili svi, uputila bi zahtjev Ustavnom sudu da provjeri ustavnost referendumskog pitanja. Naime, postoje neki ustavni stručnjaci, poput Sanje Barić, koji kažu da bi pitanje moglo biti protuustavno.

No, Vlada ne bi čekala odluku Ustavnog suda nego bi počela pregovore sa sindikatima. Prevladava mišljenje da je reforma u cijelosti dobra i da bi bila šteta da se cijela stavi izvan snage, piše Jutarnji list.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!