dvodnevni samit u bruxellesu

Plenković s Michelom o ulasku Hrvatske u Schengen i drugim temama

24.05.2021 u 16:26

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković objavio je u ponedjeljak nakon sastanka s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom da njih dvojica osuđuju prisilno prizemljenje civilnog zrakoplova Ryanaira u Bjelorusiji i traže međunarodnu istragu

Plenković se s Michelom sastao u Bruxellesu uoči početka sastanka na vrhu čelnika država članica EU-a.

Hrvatski premijer na Twiteru je objavio da je razgovarao s Michelom o “borbi protiv covida-19, procesu cijepljenja, ulasku Hrvatske u šengenski prostor i eurozonu te nastavku proširenja”.

“Osuđujemo nedopustiv potez bjeloruske vlasti i zahtijevamo međunarodnu istragu”, poručio je Plenković.

Plenković je nakon ovog sastanka rekao da je Michel iskazao snažno razumijevanje za ulazak Hrvatske u Schengen i Eurozonu. Rekao je kako je Hrvatska ispunila sve uvjete za to što je i potvrdila Europska komisija. Članstvo u Schengenu je i za Hrvatsku i za EU ključno i zbog provedbe strategije u borbi protiv ilegalnih migracija, a Hrvatska sa preko 6000 policajaca čuva vanjske granice Europske unije, javlja Jutarnji list.

Plenković je rekao kako misli da je moguće da još za vrijeme slovenskog predsjedanja unijom ulazak Hrvatske u Schengen bude na dnevnom redu jer je Hrvatska ispunila sve tehničke kriterije.

'Gledajući sjajne odnose koje imamo s Republikom Slovenijom bilo bi dobro da naš ulazak u Schengen bude upravo u vrijeme slovenskog predsjedanja unijom', rekao je Plenković i najavio da će nastaviti razgovarati o tome i sa svim državama članicama kako bi se dobila i politička potpora za nešto za što su ispunjeni svi potrebni kriteriji.

Plenković je potom u sjedištu Komisije razgovara s povjerenicom za unutarnje poslove Ylvom Johansson.

Dvodnevni samit čelnika 27 država članica EU-a počinje u ponedjeljak navečer, a na dnevnom redu su ispunjavanje zacrtanih ciljeva za zaštitu klime, vanjskopolitičke teme te situacija s covicom-19.

Nezapamćen potez bjeloruskih vlasti koje su nedjelju Ryanairovom zrakoplovu na letu iz Grčke u Litvu naredili da prisilno sleti u glavni grad Minsk i potom uhitile Romana Protaševića, jednog od glavnih oporbenih aktivista koji se u njemu nalazio, nametnuo se nezaobilaznim pitanjem kojim će se čelnici također baviti. Očekuje se rasprava o mjerama koje bi EU mogao uvesti protiv bjeloruskog režima.