na rubu

Prvi sastanak šefova diplomacije; prilika za dogovor o samitu Biden-Putin

19.05.2021 u 09:07

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Antony Blinken i njegov ruski kolega Sergej Lavrov sastaju se u srijedu navečer na rubu Arktičkog ministarskog samita na Islandu i taj njihov prvi susret mogao bi biti prilika za dogovor predsjednički samit u lipnju

Osobni razgovori osam ministara vanjskih poslova u Reykjaviku sastanak je na najvišoj razini otkako je američki predsjednik Joe Biden preuzeo dužnost u siječnju.

Odnosi između SAD-a i Rusije poljuljani su od ožujka kada je Biden rekao da predsjednika Vladimira Putina smatra "ubojicom", što je Moskvu natjeralo da povuče američkog veleposlanika u Moskvu, a on se još uvijek nije vratio.

Washington je tada uveo sankcije i protjerao ruske diplomate zbog "zloćudnih" aktivnosti koje je Moskva demantirala. Kasnije je američkom veleposlanstvu zabranjeno zapošljavanje lokalnog osoblja.

S obzirom na kontradiktornost, neposredni dobici od sastanka Blinkena i Lavrova vjerojatno će biti skromni, iako bi mogli biti dobra uvertira za summit Putin-Biden sljedećeg mjeseca.

Bijela kuća u travnju je iznijela ideju o summitu, ali ona još nije javno dogovorena. Ruske novine Kommersant izvijestile su da bi lokacija summita mogla biti u Švicarskoj.

Glasnogovornik Državnog tajništva SAD-a Ned Price rekao je da će se Lavrov i Blinken sastati u srijedu navečer nakon što Arktičko vijeće, regionalna grupa od osam nacija, završi sastanak.

Odnosi Washingtona i Moskve vrlo su zaoštreni, na razinama su kao nakon hladnog rata, ponajviše zbog optužbi za upletanje Rusije u predsjedničke izbore, zbog Ukrajine i zatvaranja kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.

Razgovori bi mogli obuhvatiti i diplomatsku krizu te korake u kontroli nuklearnog naoružanja.

Rusija je pojačala svoju vojnu prisutnost na Arktiku i uložila u sjevernu infrastrukturu.

Blinken je u utorak kritizirao Moskvu zbog podnošenja "nezakonitih pomorskih zahtjeva" u pogledu regulacije stranih brodova koji prelaze brodsku rutu preko ruske sjeverne obale.

Rekao je da je "Washington zabrinut zbog sve veće militarizacije regije".

Lavrov je u ponedjeljak odbacio zabrinutost NATO-a zbog povećanja ruske vojne aktivnosti na Arktiku, rekavši da je "Moskva s pravom osigurala svoje sjeverne obale".

Dodao je da će "Moskva pričekati da vidi što Washington misli pod radom na stabilnim i predvidljivim vezama s Rusijom".

"Ako to znači stabilne, predvidljive sankcije, onda nam to nije potrebno", zaključio je Lavrov.