odrješit premijer

Plenković o mogućnosti razgovora s Milanovićem oko obuke ukrajinskih vojnika: 'Ne! Zato jer ne. Mi ne pitamo nikog ništa dva puta'

07.12.2022 u 19:30

Bionic
Reading

U srijedu u 16 sati održana je sjednica šireg Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice u Zagrebu, nakon koje je izjavu za medije dao predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković

Osvrnuo se na konačnu odluku o ulasku Hrvatske u Schengen. 'Izvijestio sam kolege o nizu međunarodnih aktivnosti. Praktički smo sada 15-16 sati od konačne odluke na Vijeću ministara unutarnjih poslova o članstvu Hrvatske u Schengenskom prostoru. Ogromno, veliko političko postignuće, potpuna sloboda kretanja. Sada je više nego izvjesno da će 1. siječnja Hrvatska biti u Schengenu kad je riječ o cestovnim prijelazima, željezničkim prijelazima, morskim lukama. Kada je riječ o zračnom prometu, dakle, zračnim lukama, od 26. ožujka. To je uobičajena dinamika praćenja promjena ljetnog odnosno zimskog reda letenja', rekao je, među ostalim, premijer Plenković.

Rekao je i da su u stranci zadovoljni rejtingom, te da sve funkcionira 'uredno i normalno'. Osvrnuo se i na pad MiG-a, rekavši da nema nikakve dodatne informacije osim onoga što je priopćio MORH. 'Vidjet ćemo što će pokazati istraga i koji su razlozi da je došlo do pada ovoga zrakoplova', istaknuo je Plenković.

  • +15
Potraga za djelovima aviona MIG-21 Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Dotaknuo se i Zakona o besplatnom obroku za sve osnovnoškolce. 'Želimo da nijedno dijete u osnovnim školama u Hrvatskoj više ne bude gladno', rekao je Plenković, prenosi N1.

Predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić razgovara s oporbenim zastupnicima o obuci ukrajinskih vojnika.

'Ono o čemu se razgovara su ideje o tome koji oblici angažmana bi mogli biti u toj odluci, a koje sugeriraju neke druge parlamentarne stranke. Ali još jednom bi podcrtao ono što je ključno – ustavni temelj, zakonski temelj, nesporan, jasan, u cijelosti na tragu višegodišnje prakse različitih Vlada, predsjednika. Sve je to isto kao i do sada. Odlučivanje u Saboru dvotrećinskom većinom, participacija Hrvatske u misiji u kojoj sudjeluju brojne članice EU-a u tri vida – zapovjedna struktura, slanje naših instruktora u Poljsku ili Njemačku i primanje stotinjak ukrajinskih vojnika i njihova obuka je svojevrsni minimum koji nije nekakav katalog djelovanja koji je smislio netko unutar HDZ-a, nego su to osmislili hrvatski vojnici.

To je prijedlog Glavnog stožera OSRH koji je rekao: 'Mi mislimo da bi to bilo primjereno ponuditi u toj misiji'. To je u biti sve. Politički gledano, da zemlja poput Hrvatske koja je prije samo 30 godina bila žrtva velikosrpske agresije, koja ima ugrađeni refleks solidarnosti sa situacijom u kojoj je Ukrajina žrtva brutalne ruske agresije puno većeg razmjera, milijuni izbjeglica… Da ovdje postoje politički akteri koji za ovakvu misiju – a to nije odlazak u Ukrajinu – imaju ovoliko rezervi. To je bit ove priče. Otkud rezerve, kojom logikom, kojim argumentima, gdje je ta politička odgovornost. To je stvar krupne političke odgovornosti, ja ih pozivam da dobro promisle, imaju čistu situaciju', rekao je Plenković.

  • +4
Andrej Plenković nakon Predsjedništva HDZ-a Izvor: Cropix / Autor: Nera Simic

Odgovorio je Plenković i na pitanje je li razmišljao o tome da o obuci ukrajinskih vojnika razgovara s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem.

'Ne. Zato jer ne. Što da obrazlažem? Vi pratite našu politku, njegovu politiku. Naša politika je principijalna, jasna, konzistentna, u njoj promjena neće biti. Bitno je da mi radimo ono što smo uvjereni da je jedina ispravna prava vanjskopolitička pozicija. Ako znamo koliko smo vojne pomoći već do sada dali Ukrajini, onda sada ta odluka ne predstavlja nikakav poseban izazov. Donijeli smo odluke iza kojih stojimo. Mislite li vi da je Milanović pitao mene kada je Schmidta nazvao svinjarom? Je li me pitao kada je rekao da će progoniti kao vrag griješnu dušu saborske zastupnike koji dignu ruku za članstvo Finske ili Švedske u NATO-u? Dakle, to je okvir i kontekst u kojem mi operiramo zadnjih godinu dana. Tu nemam nikakvih dilema. Idem putem za koji smatram da je dobar. Tko se hoće toj politici priključiti, on je dobrodošao. Tko neće, nek se nosi sa svojom odgovornošću', rekao je.

'Sukladno proceduri i pravilima smo poslali dokument na prethodnu suglasnost. On se na to očitovao kako se očitovao. Mi ne pitamo nikoga ništa dvaput', zaključio je Plenković, prenosi Dnevnik.hr.