NEZAKONITE MIGRACIJE

Plenković protiv slovenskog prijedloga: 'Ne treba nam Frontex za čuvanje vanjske granice'

30.06.2023 u 16:45

Bionic
Reading

Hrvatska ima dovoljno vlastitih policijskih snaga za nadzor vanjske granice EU-a i nisu joj potrebni pripadnici agencije za europsku graničnu i obalnu stražu na granici s Bosnom i Hercegovinom, Frontex, izjavio je u petak premijer Andrej Plenković.

“Ministar unutarnjih poslova je već je dogovorio da će doći šest savjetnika Frontexa koji će pomagati Hrvatskoj na pitanjima sprječavanja nezakonitih migracija, ali ne na način da bismo mi stavili policajce iz drugih država članica na svoje granice”, rekao je Plenković odgovarajući na pitanje novinara o ideji slovenskog premijera da se pripadnici Frontexa rasporede na granici između Hrvatske i BiH kako pomogli u sprječavanju ilegalnih ulazaka migranata.

“Hrvatska, kao članica EU-a i članica šengenskog prostora, ima dovoljno svojih kapaciteta, 6500 policajaca čuva granicu i vanjsku granicu Europske unije, koja je sada i vanjska granica šengenskog prostora”, rekao je Plenković.

Slovenski premijer Robert Golob najavio je u četvrtak prije početka samita EU-a da će tražiti raspoređivanje pripadnika Frontexa na granice Hrvatske i BiH.

“S tim želimo pomoći ne samo Sloveniji kao tranzitnoj državi, želimo pomoći Italiji kao ciljnom odredištu i Hrvatskoj koja je također tranzitna država”, rekao je Golob.