čelnica GLAS-a

Mrak-Taritaš: Zakon o obnovi Zagreba neće biti u Saboru prije njegovog raspuštanja, a sada kreću ucjene i polurješenja

13.05.2020 u 13:28

Bionic
Reading

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš poručila je u srijedu kako je očito da zakon o obnovi Zagreba nakon potresa neće biti u Hrvatskom saboru prije njegovog raspuštanja, o njemu će odlučivati neki drugi Sabor, a sada će krenuti ucjene i preko koljena će se nuditi "polurješenje"

"Gospodin Plenković je od samog početka građane Zagreba prepustio na milost i nemilost gospodina Bandića koji je pokazao da je nedorastao zadatku koji je pred njim. To treba biti državni projekt, ne može i gospodin Plenković zažmiriti pred svim tim zajedno ali poruka građanima Zagreba je - snađite se. Kako se snađete, tako će vam i biti", rekla je Mrak-Taritaš na konferenciji za novinare u povodu sutrašnjeg nastavka sjednice Gradske skupštine. Na dnevnom će redu biti teme vezane uz potres, a sjednica će se ponovno održati on-line. Mrak-Taritaš se pita zašto s obzirom na to da se maksimalno popuštaju sve mjere uvedene zbog koronavirusa.

"Grad Zagreb i građani grada Zagreba su postali kolateralna žrtva nemogućnosti dogovora gospodina Bandića, gospodina Plenovića i HNS-a i sad će krenuti ucjene i onda će ići 'preko koljena' neko polu rješenje", tvrdi Mrak-Taritaš. Kaže kako se govori da će zadnja sjednica Sabora u ovom mandatu biti 22. svibnja, pa je očito da će o zakonu o obnovi Zagreba nakon potresa odlučivati neki drugi Sabor. Ističe kako je s tim zakonom puno prijepora, svi su s njim nezadovoljni - gradonačelnik Milan Bandić, premijer Andrej Plenković, arhitekti, oni koji se bave zaštitom spomenika kulture, statičari.

Kaže kako je vidjela nekoliko verzija tog zakona te da ne može razumijeti zašto koalicijski partneri o njemu raspravljaju putem medija umjesto da sjednu, pozovu struku i iznađu najbolje moguće rješenje, jer "Zagrepčani nemaju vremena čekati da se "politika odluči i raspravi što je njima najzgodnije te su sami krenuli uređivati svoje nekretnine". Smatra da u zakonu trebaju biti financijski elementi, jer je zakon samo početno stanje, a "iza zakona" mora se imati program obnove, mjere, kako bi se moglo aplicirati za korištenje fondova.   

"Sad smo se već doveli u jedno ludilo. Nema zakona, ne znamo kad će biti, ne znamo što je u tom zakonu, građani Zagreba uopće ne znaju što mogu očekivati. HDZ koji se priprema za izbore koji će evidentno biti u srpnju sa stola daju mrvice. Jučer je bio rebalans proračuna i ukupno je 141 milijun kuna za uređenje zabatnih zidova, rekonstrukciju dimnjaka i kupnju kondenzacijskih bojlera kao da se rezultat potresa koji je bio u Zagrebu i napravio štetu pretvorio u nabavu kondenzacijskih bojlera", ističe Mrak-Taritaš. Navodi kako bi Vlada na sutrašnjoj sjednici trebala donijeti odluku da se građanima koji se ne mogu vratiti u svoje stanove plaća najam te ističe kako je to bio prijedlog oporbenih gradskih zastupnika, ali i da se tim građanima prvenstveno daju na korištenje gradski i državni stanovi.