PRIPREMA ZA PREDSJEDANJE EU-om

Plenković postrojio ministre: Od sada nema izostanaka čak ni ako ste bolesni

02.09.2019 u 13:46

Bionic
Reading

Nakon što je u Banskim dvorima održan seminar za ministre i državne tajnike u organizaciji francuske Nacionalne škole za javnu upravu, jedan od mnogih koji će biti održani povodom skorašnjeg hrvatskog preuzimanja predsjedanja Vijećem Europske unije, predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je govor u kojem je istaknuo prioritete hrvatskog predsjedanja. Na seminar se očito nisu odazvali svi koji su trebali pa je Plenković upozorio: Od sada nema izostanaka čak ni ako ste bolesni

'Dio našeg predsjedanja bit će fokusiran na aktivnosti u Bruxellesu, Luxembourgu i u Strasbourgu, dio neformalnih i u Zagrebu… Za nas je politički važno da u kontekstu rastućeg populizma i demagogije, pogotovo stranaka s antieuropskim sentimentom koje plašeći hrvatske građane stvaraju osjećaj da članstvo u EU postaje politički problem, da argumentima i dijalogom suzbijamo te političke snage', kazao je Plenković i dodao da takve probleme imaju i Francuska i Njemačka i druge europske zemlje.

Otkrio je kako će Hrvatska biti domaćin samita zemalja jugoistočne Europe, kao što je to bila već davne 2000. godine. 'Hrvatska je jedina uspješna priča otkako je bio prvi samit 2000. godine u Zagrebu. Nastojat ćemo uputiti realističnu poruku o tome kako dalje s proširenjima. Smatramo da jugoistočna Europa ne može biti čekaonica. Svaka zemlja treba ispuniti kriterije i moramo na početku idućeg desetljeća dati jasan smjer u kojem pravcu to treba ići. Ponudit ćemo da se u Hrvatskoj održi sastanak sa zemljama Istočnog partnerstva', dodao je. Kazao je kako postoje četiri politička prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

  • +2
Seminar za ministre i državne tajnike o predsjedanju EU-om Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Kazao je kako postoje četiri politička prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

Europa koja raste i koja se razvija: to je za nas važno s aspekta negativnog prirodnog prirasta, što je, kaže Plenković, europski problem. 'Tu temu moramo nametnuti i s europske razine pomoći nacionalnim mjerama. Želimo jačati unutarnje tržište i konkurentnost zemalja članica. Ubrzano dosežemo stupanj razvoja zemalja srednje i istočne Europe, pa potom i zapadne Europe', kazao je Plenković.

Druga točka je Europa koja spaja, ekonomski, energetski i infrastrukturno.

Treće je Europa koja štiti svoje građane: 'To je pitanje sigurnosti, prava i sveobuhvatnog pristupa migracijama. Kako osigurati solidarnost, a ne opteretiti zemlje koje su prve na udaru', kazao je Plenković.

Četvrto je pitanje globalna uloga Europske unije.

Početkom rujna počinje edukacija i trening ministara i državnih tajnika, što je uobičajena procedura. Projekt edukacije financira se iz Europskog socijalnog fonda, a sve ostale troškove predsjedanja snosi država predsjedateljica. Oni se u hrvatskom slučaju grubo procjenjuju na između 50 i 60 milijuna eura, pri čemu dio odlazi samo za predsjedanje, dok se dio odnosi na rad na domaćoj infrastrukturi, odnosno poslove koji bi i neovisno o predsjedanju trebali biti napravljeni, donosi Večernji list.