pozdrav iz bruxellesa

Plenković poručio Bernardiću da se uozbilji i prouči zakon

22.03.2018 u 14:35

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u Bruxellesu je komentirao izjavu predsjednika SDP-a Davora Bernardića o Istanbulskoj konvenciji: 'Neka malo prouči zakon i bude ozbiljan'

'Pozivam šefa SDP-a, čija stranka tri godine nije prstom mrdnula da ratificira Konvenciju, da malo prouči zakon i upozna se što je smisao interpretativnih izjava u međunarodnim dokumentima i da u konačnici preuzme političku odgovornost na ozbiljan način. Ovakav način politike je više na dosjetkama', rekao je premijer Andrej Plenković, prenosi N1 televizija, komentirajući današnju izjavu predsjednika SDP-a Davora Bernardića koji je Vladinu Interpretativnu izjavu nazvao bezvrijednim komadom papira.

Plenković se iz Bruxellesa, u kojem se održava sastanak Europskog vijeća, još jednom osvrnuo na Konvenciju koja je jutros jednoglasno usvojena na sjednici Vlade.

'Dojmovi o sjednici Vlade i Istanbulskoj konvenciji? Mislim da je taj fenomen nasilja nad ženama i u obitelji zaista grozan ne samo u Hrvatskoj, nego globalno. Dokument je nastao prije desetak godina i sve Vlade su u kontinuitetu sudjelovale u tom procesu.

Taj dokument je najširi konsenzus da se suzbije nasilje nad ženama i nasilje u obitelji. Čuli smo zabrinutost dijela društva, stoga smo u interpretativnoj izjavi na pravi način otklonili strahove i zabrinutosti', poručio je Plenković.

'Učinit ću sve da svim članicama i članovima, simpatizerima i glasačima HDZ-a pojasnimo zašto idemo u ovaj proces', rekao je.

  • +2
Sjednica Nacionalnog vijeća HDZ-a Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Na pitanje hoće li tolerirati to da neki zastupnici HDZ-a ne glasuju za ratifikaciju, po uzoru na neka glasovanja u Europskom parlamentu, kazao je da su to drugačije situacije.

'Velika je razlika između glasovanja u EP-u i onoga što imamo danas u Saboru. Ono što je pred Saborom je zakonski akt o potvrđivanju međunarodnog ugovora. Želim imati što više unison stav kluba HDZ-a. Vidjet ćemo hoće li biti kolega koji će biti protiv...', rekao je premijer Andrej Plenković, prenosi N1 televizija, i dodao da je Interpretativna izjava 'jastuk na koji se mogu nasloniti'.