izrazio sućut

Plenković: 'Perica je bio pravi domoljub i važan sudionik u osamostaljivanju Hrvatske'

16.08.2023 u 13:39

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković uputio je u srijedu izraze sućuti u povodu smrti nekadašnjega saborskog zastupnika Đure Perice te istaknuo kako je on bio istinski domoljub i važan sudionik u procesu osamostaljivanja Republike Hrvatske.

"S dubokim žaljenjem primio sam vijest o smrti g. Perice, istinskog domoljuba, utemeljitelja HDZ-a, bivšeg saborskog zastupnika i važnog sudionika u procesu osamostaljivanja Hrvatske", stoji u izrazu sućuti premijera Plenkovića.

Ističe da je nakon montiranog političkog procesa u bivšoj Jugoslaviji Đuro Perica proveo 14 godina svog života zatvoren i podvrgnut mučenjima, a odmah po izlasku na slobodu stavio se na raspolaganje predsjedniku RH dr. Franji Tuđmanu i hrvatskoj državi.

U Hrvatski sabor Perica (HDZ) je izabran u tri uzastopna mandata tijekom ključnih, prekretničkih 90-ih godina prošlog stoljeća.

Bio je i zamjenik ministra unutarnjih poslova i član najviših tijela HDZ-a, osnivač i prvi predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika, prvi predsjednik Zajednica utemeljitelja HDZ-a Dr. Franjo Tuđman te kasnije njen počasni predsjednik, istaknuo je premijer Plenković.

"U ime HDZ-a i u svoje osobno ime obitelji pokojnog Đure Perice i njegovoj supruzi Jadranki upućujem izraze iskrene sućuti i osobitog poštovanja", napisao je Plenković na Facebooku HDZ-a.

  • +6
Đuro Perica Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Od svoga člana, Đure Perice se u srijedu oprostila i Zajednica utemeljitelja HDZ-a "dr. Franjo Tuđman", istaknuvši da je bio bio idealist koji kroz život nije išao spuštene glave.

"Nakon života utkanog u temelje hrvatske slobode napustio nas je čovjek od značaja, prijatelj i suborac, naš dobri Đuro Perica. Bio je ne samo idealist nego i jedan od onih koji su prepoznali trenutak i priliku za ostvarivanje svojih snova", naveli su u priopćenju. Dodali su da kroz život nije išao spuštene glave i za to je platio visoku cijenu.

Nepravedno optužen zbog svog je hrvatstva u 34-toj godini života uhićen, osuđen na smrt, nakon čega je četrnaest godina proveo u komunističkim kazamatima. Po izlasku iz zatvora, u osvit hrvatske slobode, učlanio se u Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ).

Za njega je, istaknuli su, članska iskaznica HDZ-a značila potvrdu pripadnosti ideji u koju je vjerovao i kada drugi nisu, za koju se žrtvovao kada se to drugi nisu usudili i čije je konačno ostvarenje doživio kao aktivni sudionik njezine realizacije.

"Po tome su ga prepoznavali i kroz to je prepoznavao druge. Bio je čovjek velikog srca i širine, pun vjere u vlastiti hrvatski narod i u svoju Hrvatsku, navodi, među ostalim, Zajednica utemeljitelja HDZ-a, dodajući da se praštaju se od časnog čovjeka velikih vrlina, brojnih zasluga i snažnog autoriteta.

Đuro Perica rođen je 1941. u Nijemcima, općina Vinkovci. Diplomirao je u Zagrebu na Fakultetu poljoprivrednih znanosti, a jugoslavenske vlasti uhitile su ga 1975.. Suđen je u montiranom političkom procesu, a u zatvoru je proveo 14 godina.