PREMIJER U SABORU

Plenković otkrio do kada će trajati nove mjere i mogu li poduzetnici računati na naknade od države

25.11.2020 u 17:22

Bionic
Reading

Nakon žestoke rasprave u Saboru o povjerenju ministru Tomislavu Ćoriću, tijekom pauze za provjetravanje sabornice po epidemiološkim mjerama, javnosti se obratio predsjednik Vlade Andrej Plenković s porukom da će mjere koje još nisu niti predstavljene trajati najmanje do Božića

Ustvrdio je da je koronavirus 'izrazito opasan', a siguran je pak da će biti puno građana koji će cijepljenje dovoditi u pitanje.

'Nije bilo nikakvog zaključka Vijeća za nacionalnu sigurnost u tom smislu', rekao je Plenković, rekavši da prati raspoloženje javnosti. Nije odgovorio na pitanje kako to da se nove mjere donose i prije nego su se mogli analizirati učinci prethodno uvedenih mjera. Kazao je tek da su 'cijelo vrijeme govorili da je ozbiljna situacija' i da se stalno razmatraju nove mjere.

Video: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

"Sutra ćemo govoriti o mjerama, ministar Božinović trenutno ima konzultacije sa županima na tu temu i sutra ćemo to predstaviti javnosti", izjavio je Plenković novinarima u Saboru.

Mjere će trajati do pred Božić, a mogu trajati i dulje budu li to epidemiolozi tražili. Nije htio otkriti hoće li se u potpunosti zatvoriti ugostiteljski objekti.

Za one koji eventualno neće moći raditi zbog epidemioloških mjera rekao je da će se naći rješenje. Napomenuo je da su kroz cijelu krizu pokazali da vode računa o privatnom sektoru i poduzetništvu kojima će za očuvanje radnih mjesta do kraja godine biti isplaćeno više od osam milijardi kuna.

Vezano za cijepljenje rekao je da je to tema koja u internetsko doba dobiva razne dimenzije, drukčije nego prije, a smatra da je "svatko tko razumno gleda na posljedice covida-19 spreman dati povjerenje stručnjacima i liječnicima", a država će, dodao je, osigurati dovoljan broj cjepiva, posebice za najranjivije skupine te će razmotriti mogućnosti kako pristupiti toj temi koja nije jednoznačna.

Očekuje da će biti puno onih koji će cijepljenje dovoditi u pitanje i naveo primjer od prije dvije godine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji gdje neki roditelji nisu htjeli cijepiti djecu dok se nisu pojavile ospice.

Komentirao je, kratko, i saborsku raspravu o povjerenju ministru Ćoriću.

>>> Plenković oporbi: Ćorić je dobar čovjek, a argumenti za njegovo rušenje su smiješni! Iz SDP-a mu poručili da je zanat jako lijepo ispekao kod Sanadera

'Ja volim doći u Sabor, ovo je šesti put u 25 dana. To nije zabava, to je politička utakmica', kazao je premijer.

  • +8
Saborska rasprava o ministru Ćoriću Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL