poruka iz bruxellesa

[VIDEO] Plenković odgovorio Milanoviću: Grow up! Respect the law!

12.03.2021 u 13:42

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković nastavio je danas posjet Bruxellesu sastankom s izvršnim potpredsjednikom Europske komisije Valdisom Dombrovskisom koji je izravno zadužen pripremu i odobravanje nacionalnih planova oporavka svih država članica EU-a. Razgovarali su o pripremama i finalizaciji hrvatskog Nacionalnog plana za oporavak. Premijer Plenković dao je hrvatskim novinarima izjavu u kojoj je govorio i o ostalim temama

Plenković je odgovorio i Milanoviću vezano uz izbor predsjednika Vrhovnog suda.

'Grow up! Respect the law! (op.a Odrasti! Poštuj zakon!). To je jedino što ću reći o tome, a o veleposlanicima ima vremena', poručio je iz Bruxellesa.

Komentirao je i navode austrijskog kancelara Sebastiana Kurza da je Hrvatska među zemljama koje su oštećene u raspodjeli cjepiva.

'Što se tiče formalnog procesa koji je napravljen između Komisije i farmaceutskih kompanija, onoga na što smo mi svi tim ugovorima pristali, a to je da neće biti paralelnih nabavljanja jer onda se ruši cijeli koncept. Da pojednostavnimo našim građanima, zamislite npr. Belgiju u kojoj se proizvode cjepiva, da kažu da sve što se tamo proizvede ostat će najprije tamo, pa kad se namirimo onda ćemo misliti o drugima u Europi. Taj koncept je od početka išao za tim da su svi državljani EU jednakopravni i da svi moraju dobiti mogućnost da sukladno narudžbama njihovih vlada dobiju cjepivo. Ono što je pravi problem je dinamika isporuke. A ove razlike najviše se odnose na to koje je cjepivo koja zemlja naručila. Ako je netko naručio više Pfizera, a on je brži i učinkovitiji u proizvodnji i dinamici, onda on dobiva proporcionalno više cjepiva. Ako primjerice neka od drugih kompanija ima neki problem u proizvodnom lancu, a baš ste od njih naručili više, onda na jedanput taj broj varira. Međutim, sve te razlike nisu u ovom trenutku prevelike. Naš je cilj da se ubrza ta isporuka, da pomognemo tim kompanijama u proizvodnom procesu, da se ostvari pravo partnerstvo i da što više naših sugrađana bude procijepljeno', rekao je Plenković.

Komentirao je i nabavu cjepiva od Rusije. 'Mi smo u procesu da tražimo od ruske strane informacije o cjepivu. Sputnik traži dozvolu od EU, a kada dođe dozvola može doći i na naše tržite. Mi ćemo puštati na naše tržište samo ono što je odobreno, zato postoje EMA i HALMED', rekao je Plenković.

Upitan je da komentira i prijetnje Hrvatima u Subotici. 'Ovo nije prvi put da se prijeti Hrvatima u Vojvodini. Reagiralo je ministarstvo, a reagirali smo i ranije. U kontaktu smo s hrvatskim predstavnicima u Srbiji i očekujemo da će srpske vlasti reagirati', rekao je.

Govoreći o razgovorima s čelnicima Europske Unije koje je vodio jučer i jutros Plenković je rekao kako je kao najvažnije istaknuo da Europska komisija, koja je i pregovarala s farmaceutskim kompanijama, inzistira na bržoj isporuci cjepiva svim zemljama članicama EU-a jer je to prioritet za Hrvatsku kao i za sve ostale, prenosi HRT.

U tom pogledu imam uvjeravanja predsjednice Komisije i ostalih povjerenika da je to njezina dnevna zadaća da se ispune obveze koje su preuzete, rekao je hrvatski premijer. Spremni smo naručiti još cjepiva, ali je najvažnije da ono što je naručeno stigne što prije, osobito zbog turističke sezone, zaključio je premijer.

Zahtjev Europskom fondu solidarnosti za novac zbog šteta od potresa

'Najavio sam da ćemo kroz desetak dana, možda i manje, uputiti drugi zahtjev za Europski fond solidarnosti zbog šteta koje su nastale od potresa 29. i 30. prosinca. Procjene šteta su završene, sada se radi na finalizaciji tehničkog dokumenta koji će vlada prihvatiti idući tjedan i potom će biti poslan u Europsku komisiju', rekao je Plenković. Očekujem da Komisija bude i širokogrudna i pravedna prema Hrvatskoj, dodao je.

O procesu ulaska Hrvatske u Schengen Plenković je rekao kako očekujemo potvrdu Europske komisije o ispunjavanju tehničkih uvjeta, pa se sada loptica polako prebacuje na političku razinu. U konačnici je Eurozona strateški cilj, radimo na akcijskom planu, pripremili smo plan zamjene hrvatske kune eurom, očekujemo potporu Europske komisije da se taj cilj i realizira, istaknuo je.