BEZ PREGOVORA ZA VIKEND

Plenković o štrajku sudaca: Apeliram na njih da malo budu razumni. Ucjene neće proći

19.01.2024 u 16:04

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u petak je poručio sucima, koji su odbili Vladinu ponudu o povećanju materijalnih prava i traže indeksaciju plaća najavljujući "bijeli štrajk", kako 'ucjene, jer su uskoro izbori', neće proći, te im uputio apel da budu "razumni i da se dimenzioniraju"

Najavio je pritom da će Vlada u hitnu saborsku proceduru uputiti izmjene zakona o izborima članova u Europski parlament iz RH, kako bi se definiralo da u biračkim odborima za te izbore mogu raditi, osim sudaca, i drugi pravnici.

U izjavi novinarima u Koprivnici premijer Plenković je najave o održavanju "bijelog štrajka" u sudstvu ocijenio kao ucjenu koja nije korisna za image suda, pravosuđa, sudaca, državnih odvjetnika.

"Jednostavno potpuno promašen tajming, ne mogu vjerovati da se to događa", naglasio je predsjednik Vlade.

"Ja to ne razumijem, zašto oni rade protiv sebe. Što je alternativa – alternativa je da ni to ne dobiju", poručio je, podsjetivši na Vladinu ponudu odnosno da su sucima plaće u prošloj godini povećane za 583 eura te da im je sada ponuđeno i povećanje materijalnih prava.

Hitne izmjene zakona o izborima zastupnika u Europski parlament

Govoreći o hitnim izmjenama Zakona o izborima zastupnika u Europski parlament, prema kojima bi u birački odborima mogli, osim sudaca raditi i drugi pravnici, kao što je to u Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, Plenković je rekao kako to rade nerado.

"To radimo nerado, ali neće demokratski procesi stati, da mi ovisimo o političkoj volji nekoga, da ih recimo malo blokira. Nema šanse. To se dogoditi neće", rekao je, napomenuvši da ne vidi problem u tome što se jedan izborni zakon mijenja u izbornoj godini.

  • +45
Podravka Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Kakve veze ima tko broji glasove, upitao je premijer te dodao kako se taj zakon radio "davno i u dobroj vjeri - da bi suci, uz svoje redovite prihode, dobili još neke naknade za to".

Premijer apelirao na suce: Budite razumni

Komentirajući stavove Udruge sudaca, Plenković je naglasio kako od svih onih koji očekuju učinkovito pravosuđe i da ostvare svoje pravo pred sudovima - primjedbu upute onima koji to rade, a ne na adresu Vlade.

Poručio je kako je potpuno kriva procjena da će suci uspjeti u svojim zahtjevima budući da je izborna godina.

U više je navrata premijer sucima tijekom izjave poručio kako im ucjene neće proći te im uputio apel da "malo budu razumni, da se dimenzioniraju", podsjetivši kako je pri kraju izrada uredbi koje se odnose na plaće za državne i javne službenike.

  • +19
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

"Spremni smo razgovarati uvijek i svaki put sa svima, ali kao što nikada nismo pristali ni na kakve ucjene, nećemo ni sad", dodao je.

"Koliko razumijem, suci bi sada htjeli iskoristiti trenutak i riješiti s ovom Vladom pitanje indeksacije, a to znači dizanje njihovih plaća automatizmom kako rastu troškovi života i više se ne baviti razgovorima s izvršnom vlašću nikad. Ok. Ali ne sada. Sada ne. To se sada neće dogoditi i mislim da je važno da toga budu svjesni", poručio je premijer.

To što su ove godine izbori – to za nas nije trenutak, dodao je, nema šanse da će se nešto promijeniti. "Može taj bijeli štrajk trajati, što se nas tiče deset godine", zaključio je temu premijer.