pravosuđe u problemima

Pala odluka: I državni odvjetnici od ponedjeljka u tzv. bijelom štrajku

19.01.2024 u 14:40

Bionic
Reading

Udruga hrvatskih državnoodvjetničkih dužnosnika (UHDD) u petak je izvjestila da je pozvala članove na provođenje mjera upozorenja pa će kao i suci raditi samo na hitnim predmetima.

Upravni odbor UHDD-a je izvijestio da je na temelju prethodnog izjašnjavanja, pozvao članove na provođenje mjera upozorenja na način da se poduzimaju zakonom propisane radnje samo u predmetima koji se sukladno zakonima i poslovnicima (državnoodvjetnički, sudski) smatraju žurnima i u predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta.

Vrijeme trajanja ovih mjera predviđeno je od ponedjeljka 22. siječnja do petka 2. veljače 2024., odnosno tijekom deset radnih dana jednako kao i kod sudova s obzirom da državna odvjetništva postupaju pred sudovima, navode u priopćenju.

Dodaju da je upravni odbor pozvao članove udruge, ali i druge državne odvjetnike i zamjenike državnih odvjetnika, na provođenje ovih mjera imajući pritom u vidu zakonom propisane rokove kako ne bi nastupila nenadoknadiva šteta.

Udruga ponavlja da smatra potrebnim donošenje Zakona o plaći i materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika, koji će osim sada ponuđenog dijela materijalnih prava, u potpunosti urediti plaće i druga materijalna prava pravosudnih dužnosnika, sukladno postignutim standardima u državama članicama Europske unije.

Udruga hrvatskih državnoodvjetničkih dužnosnika (UHDD) spremna je i nadalje nastaviti razgovore s nadležnim Ministarstvom pravosuđa i uprave radi donošenja cjelovitog Zakona o plaći i materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika, navode u priopćenju.

Ranije je i Udruga hrvatskih sudaca (UHS) odlučila o tzv. mjerama upozorenja, odnosno novom bijelom štrajku od 22. siječnja do 2. veljače, nakon što su svi ogranci udruge odbili izložen model uvođenja materijalnih prava koje je predložilo Ministarstvo pravosuđa i uprave.

"Ta mjera će se provoditi na način da se odgađaju sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim postupcima, osim u onim predmetima u kojima može nastupiti nenadoknadiva šteta. Trajanje mjere ovisi o reakciji izvršne vlasti, tako da mogu biti prekinute i prije isteka ovog roka", kazao je nakon sastanka predstavnik UHS-a Marijan Bitanga, sudac Visokog kaznenog suda.