SASTANAK KOALICIJSKIH PARTNERA

Plenković o velikom broju umrlih: 'Najodgovorniji je Covid-19. Mi radimo na očuvanju sustava'

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 20.11.2020 11:42
  • Objavljeno 20.11.2020 u 11:10
Andrej Plenković

Andrej Plenković

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković poručio je nakon jutrošnjeg sastanka koalicijskih partnera da je parlamentarna većina podržala predloženi proračun, dok će se Ovršni zakon raspraviti navjerojatnije u utorak kako bi se što prije usvojio i stupio na snagu. Po pitanju koronavirusa, premijer je kazao kako ih je ministar Davor Božinović izvijestio o provedbi dosadašnjih mjera kako bi se mogle uvesti nove

Premijer Plenković ustvrdio je da su uvedene mjere uspjele stabilizirati trend novozaraženih koronavirusom, ali situacija je i dalje ozbiljna pa će se ići s dodatnim, ciljanim mjerama kako bi se ograničilo širenje zaraze i osiguralo bolju zdravstvenu situaciju.

Dodao je da posebne mjere idu za Varaždinsku županiju u dogovoru sa županom Radimirom Čačićem već od danas.

'Gospodin Čačić ima veliku odgovornost kao župan i normalno je da u ovim okolnostima zna artikulirati svoj stav. Situacija je čvrsta i stabilna', kazao je Plenković, referirajući se na situaciju u koaliciji i oštre kritike župana Čačića na račun blagih mjera Stožera civilne zaštite.

'Mjere su polučile efekt. Došli smo trenda stagnacije, moramo ciljano ići dalje, sukladno ozbiljnosti situacije', rekao je Plenković.

Na pitanje zašto ranije nisu uvedene stože mjere, kako su zagovarali neki liječnici i epidemiolozi, odgovorio je da su uvodili proporcionalne mjere. 'Došli smo u situaciju da brojke stagniraju, znači da su mjere polučile rezultate. Moramo ići dalje ciljano i primjereno, sukladno situaciji', naglasio je Plenković.

  • +5
  • +2

Postavljanje šatora u krugu varaždinske bolnice

Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Po pitanju odgovornosti za smrt ljudi, što se po riječima župana Čačića možda ne bi dogodilo u slučaju jačih mjera, Plenković je rekao da su se u javnosti čuli različiti stavovi u protekih devet mjeseci.

'Kada god nešto napravimo, uvijek postoje oni koji će artikulirati kontra argumente. Naša je strategija konzistentna, adekvatna, primjerena. Slušamo sve što dolazi od struke i brojnih znanstvenika. Mislim da smo dosad poduzimali adekvatne mjere', kazao je Plenković, dodajući da se pažljivo prate i putanje u drugim zemljama, a jače mjere kod njih imale su isti efekt kao i u Hrvatskoj.

  • +24
  • +21

Koronavirus, bolnica Križine, Split

Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

Na novinarsko pitanje osjeća li se prozvanim i suodgovornim za smrti koje su se možda mogle spriječiti jačim mjerama, rekao je da je broj preminulih nažalost velik diljem svijeta.

'Za njega je nažalost najodgovorniji Covid-19. Mi radimo na očuvanju sustava, bili smo pravovremeni i u pogledu opreme, respiratora, cjelokupni sustav je dovoljno otporan i izdržava', rekao je Plenković.

Kazao je da je jučer na online sjednici Europskog vijeća bilo rasprave o koronavirusu i 'situacija je vrlo slična u svim državama članicama'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!