NOVI OBRAČUN

Verbalni okršaj Plenkovića s novinarima: 'Malo ste svi skupa postali prebahati'

01.06.2021 u 16:37

Bionic
Reading

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u utorak da su troškovi u zdravstvu glavni razlog rebalansa proračuna istaknuvši da je cilj deficit za ovu godinu od minus 3,8 posto

"Glavni razlog su troškovi u zdravstvu, ali i ukupni troškovi koji se nameću u kontekstu krize covida- 19 koji se odnose i na druge resore. Naš je cilj da idemo s deficitom za ovu godinu na minus 3,8 posto. Sve to je očekivano s obzirom na okolnosti u kojima jesmo", rekao je Plenković nakon sastanka vladajuće koalicije.

Istaknuo je i kako očekuju da će tako predviđeni deficit biti na razini kakvu će imati i druge članice EU te će Hrvatskoj omogućiti nastavak puta prema eurozoni, "što je najbitnije".

Plenković je pojasnio i da je kod povećanja stavki za zdravstvo u njih uključen i dug prema veledrogerijama. "Ukupno se pa pola ovoga rebalansa praktički odnosi na zdravstvo", kazao je.

Upitan za komentar osude Hrvatskog politološkog društva vezano uz njegov komentar upućen politologu Draženu Laliću rekao je da mu je žao što tako nisu reagirali na izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića o Žarku Puhovskom koje su, smatra, bile neusporedivo gore.

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Višnjić

"Ono što sam ja kazao je činjenica i istina", rekao je.

Smatra kako javnost, kada gleda pojedine političke emisije u koje se pozivaju komentatori, ne zna kakav tko ima background, za koga navija i kojem ideološkom dijelu političkog spektra pripada te za koga u biti agitira.

"To ja znam i vidim", rekao je. "Ono što nije u redu je, da netko tko je predstavljen kao stručni analitičar, za što dobiva honorar i nemam ništa protiv toga da se to plaća, dva dana prije prvog kruga izbora ima tako teške negativne kvalifikacije o kandidatu HDZ-a. A nekoga drugoga gotovo da doživljava svojim. To nije neovisan, nepristran, objektivan način komentiranja izborne utakmice", ponovio je Plenković.

  • +8
Presica Andreja Plenkovića Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic

Hrvatsko politološko društvo (HPD) u utorak je oštro osudilo kritike koje je premijer Plenković uputio politologu Draženu Laliću i RTL televiziji ocijenivši da je riječ ne samo napadu na pojedinca, nego na cijelu politološku zajednicu kao i na medije koji informiraju javnost.

'Nisam fiksiran na medije'

Zamoljen za komentar da je HDZ Trešnjevka prvi krivim imenom nazvao HDZ-ovog kandidata za zagrebačkog gradonačelnika tj. Damirom umjesto Davorom, Plenković je rekao da nije znao za to.

"U svakom slučaju, postoji zasigurno jedan enorman utjecaj, koji je otprilike na razini CNN-a, jedan website područne organizacije HDZ-a, koji je vjerojatno popravljen istoga dana, u odnosu na nacionalne televizije. Mislim da je utjecaj na javnost li-la", kazao je.

Plenković je, na novinarski upit, negirao i da je fiksiran na medije.

"Uopće nisam fiksiran na medije. Da sam fiksiran na medije ne bi pobjeđivali sa 75 posto županija, 45 posto gradova i općina. Nakon onakvog mandata lani i najuvjerljivijom pobjedom HDZ-a u povijesti po ovom izborno sustavu i ne bi rješavali sve ove probleme koje imamo na dnevnom redu", kazao je.

Na sugestiju novinara N1 Hrvoja Krešića da se, ako želi uređivati medije, javi kod njih na natječaj koji je otvoren samo za studente, ali se "kada se uđe unutra penje brzo po piramidi", Plenković je uzvratio "da već malo ide u duboki offside".

"Malo ste, moram priznati, svi skupa postali prebahati. Ovo da si vi umišljate da možete nastupati ovdje prema meni profesorski i glumatati tipa - dođite raditi kao student na jednu producentsku kuću iz Luxemburga - to vi sebi objesite kući o nekakav čavao pa gledajte tu poruku", odgovorio je Plenković.

Plenković je, upitan je li na sastanku vladajuće koalicije bilo kakvih razgovora s Radimirom Čačićem vezano uz rezultate lokalnih izbora, odgovorio je kako odlično surađuju. Podsjetio je i da su si na početku sadašnje druge koalicije rekli kako, što se tiče lokalne utakmice, svatko igra za sebe i to ne utječe na nacionalnu razinu.

"Što se tiče svih važnih projekata bitnih za sjever Hrvatske koji su važni i nama i Reformistima - oni će se svi nastaviti i situacija će biti ok" , poručio je.