rasprava u saboru

[FOTO] Plenković u Saboru branio Beroša, pokazao covid-potvrdu, a Hajdašu Dončiću poručio da je 'malo nervožast'

01.06.2021 u 10:37

Bionic
Reading

Saborski zastupnici nakon lokanih izbora nastavili su s radom, a ovaj radni tjedan otvorili su raspravom o povjerenju ministru zdravstva Viliju Berošu, kojeg je u Saboru branio premijer Andrej Plenković

12.36 Nakon replika na uvodno izlaganje i odgovor Vlade zastupnici su nastavili s raspravom po klubovima.

12.13 'Ne znam zakaj ste nervozni. Pobijedili ste na izborima. Meni je ova bahatost ok. Ne mogu se složiti da je ovo pamflet, to su činjenice. Činjenica je da je zdravstveni sustav u minusu, činjenica je da se namještaju natječaji. Što bismo trebali, šutjeti ili pljeskati - bravo, Andrej, najbolji ste', upitao je SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić.

'Prvo vama moram reći da ste malo nervožasti. Drugo, kao glavni prorok, glavni analitičar brojeva u SDP-u koji je govorio o 68 mandata Restart koalicije, kažu da je vaš doček rezultata doživio pad prisutnih, ali ne iz epidemioloških razloga. Pa je i skup na kojem je bila Mrak Taritaš izgledao kao karmine', odgovorio je premijer.

12.10 HDZ-ov Goran Ivanović pitao je premijera što misli o Grbinovoj izjavi da je Đakić bio privilegiran.

'To je jednako loša poruka kao i cijeli ovaj pamflet. Govoriti tako o čovjeku koji je preživio teži oblik korone je neprimjereno. No ono što je još gore to je što je Grbin ponavljao tezu da su ljudi ostajali bez lijekova. A to je velika laž', kazao je Plenković.

12.09 Hrvoje Zekanović pitao je kada se misli donijeti Zakon o pobačaju. 'Odluka Ustavnog suda obvezuje Hrvatski sabor, a ne Vladu. Kada dođe vrijeme da to postane tema, ministar Beroš će je reaktivirati', kazao je Plenković.

12.04 Plenković je u odgovoru na repliku Anke Mrak Taritaš mahao svojom covid-potvrdom koju je jutros izvadio. Pozvao je i zastupnike da izvade covid-potvrde i testiraju sustav.

'Cjepiva je dovoljno. Osam milijuna doza, više nego dovoljno za sve naše sugrađane i još za potporu zemljama koje imaju manje. Problem kašnjenja AstraZenece riješili smo našom pametnom, inteligentnom akcijom nabavljanja Pfizera. Bit će to dobro, samo se trebamo cijepiti', kazao je Plenković.

11.54 Dalija Orešković iz Centra sarkastično je čestitala Plenkoviću na 'kolosalnom uspjehu na izborima'. Upitala ga jesu li istiniti navodi Dijane Zadravec da su premijer i Jandroković kadrovirali u Vinogradskoj bolnici.

'Vidim da ste i vi pod utjecajem tračeva. Ali meni je više drago da ste nam čestitali na uspjehu na izborima', odgovorio je Plenković.

11.46 Krenule su replike Plenkoviću, a prva je bila Marija Selak Raspudić. ''Je l' istina ono što sam čula? Da imaš problem s imovinskom karticom i onom optužbom? Je li to istina?', rekla je Dijana Zadravec u razgovoru s ministrom Berošem, u kojem se dalo naslutiti da ima vrlo slojevit odnos s vama i s ministrom', citirala je Selak Raspudić, kazavši da je javnosti ostalo nepoznato o kakvoj se imovini i optužbi radi.

'Imat će ministar prigode odgovoriti na sve tračeve, kuloarska naklapanja, što vas zabavlja', kazao je Plenković.

Karolina Vidović Krišto prozvala je Plenkovića i HDZ za nepotizam rekavši da je sestra šefa zagrebačkog HDZ-a Mislava Hermana u Agenciji za lijekove, a da je ravnatelj KB-a Dubrava Ivica Lukšić Plenkovićev rod. 'A kako smo to Lukšić i ja rod? Po kojoj liniji? Onda mi je i Bauk rod', kazao je Plenković.

11.39 'Ministar Beroš bit će ministar u Vladi i dalje se boriti', poručio je Plenković.

'Zamjerili ste nam proslavu 5. srpnja u Arheološkom muzeju. Vama je došlo do naglog pada prisutnih, ali ne iz epidemioloških razloga', poručio je Plenković SDP-ovcima.

Nakon Plenkovića kratko je riječ uzeo i sam Beroš. 'Gdje je istina i gdje se ona skriva? Konstruktivne kritike su dobrodošle, ali kritike bazirane na neistinama su za svaku osudu. A ovo je pljuska svim hrvatskim građanima', poručio je Beroš.

11.36 'Govorite o dugovima. Mandat SDP-a bio je obilježen zaduženjem od 74 milijarde kuna. Smij se, Dončiću', poručio je Plenković, dodavši sarkastično da je 'to zapamćeno kao briljantno vrijeme vođenja financija'.

'Što se tiče cijepljenja, vi za cijepljenje građana niste napravili ama baš ništa, osim što ste se cijepili, pa to smatram doprinosom', kazao je Plenković i pobrojao što je sve Vlada napravila za cijepljenje i koliko je cjepiva osigurala.

  • +8
Rasprava o povjerenju Viliju Berošu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

11.31 Odgovor na zahtjev oporbe imao je i premijer Andrej Plenković. 'Tu su se skupili potpisi i SDP-a, GLAS-a, Možemo!, Mosta. Mi u cijelosti odbijamo navode iz vašeg zahtjeva. Važno je za javnost spomenuti da smo zaista u proteklih godinu dana suočeni s najvećom globalnom krizom', kazao je uvodno Plenković.

Ta kriza, dodao je, utjecala je svugdje na zdravstvene sustave i na liječenje pacijenata. U toj krizi jedna je grupacija radila na spašavanju gospodarstva i turističke sezone.

'Druga grupa aktera spada u one koji su se prvo nekoliko tjedana bavili ustavnim odredbama i radom stožera. Onda su neki s vama povezani govorili da je Covid karijes. Onda su tu krenule spontane inicijative, slika iz bolnice s pitanjem ima li dovoljno zaštitne opreme. I kasnije inicijative o radu stožera. Ta ogromna razlika između vas i nas se vidi i danas, vidio ju je narod i na lokalnim izborima i zato smo ostvarili bolji rezultat nego prije četiri godine', kazao je Plenković.

Kazao je kako je njegova vlada mjerama spasila 700 tisuća radnih mjesta. 'A vi ste zazivali socijalnu frakturu', poručio je SDP-ovcima.

11.14 'Vašim pamfletima i obmanama nije bilo mjesto u ovom visokom domu u vrijeme teške epidemije koja je zadesila Hrvatsku. Ja sam samo jedan koji je u ovim momentima koristio sustav zdravstvene skrbi. Nisam primijetio da nedostaje lijekova, da nedostaje osoblja, nisam primijetio kaos u sustavu', replicirao je HDZ-ov Josip Đakić.

'Nisu svi pacijenti saborski zastupnici i to saborski zastupnici HDZ-a. I nisu svi mogli uživati u istim uvjetima i tretmanu koji ste dobili vi', odgovorio mu je Grbin.

Ćelić je odmah tražio povredu Poslovnika. 'Sramotno je ovo što govorite i to je uvreda svim zdravstvenim radnicima jer dobro znate da nikome nije falio respirator. Na ovakav način govoriti da je Đakić bio povlašten, može vas biti sram', kazao je Ćelić.

'Kolega Grbin, iznijeli ste tešku optužbu i za to biste trebali itekakve dokaze. Molim da biramo riječi', poručio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

'Ovakvo vrijeđanje nismo zaslužili. Ja sam se sam prijavio na bolničku pretragu. Pored mene je ležao vozač iz Vrbovca. Isti tretman imali smo i ja i drugi. Sramite se', poručio je Grbinu Đakić.

10.57 Krenulo se s replikama na izlaganje Grbina. 'Vaš politikantski ekspoze i jeftino režirana monodrama vrvi neistinama. Vi ste u vrijeme epidemije navijali za koronu', kazao je HDZ-ov Ivan Ćelić.

'Ovo je velika kriza. Ovo je najveća mirnodopska zdravstvena kriza koju nitko ne pamti, pa ni Joža Manolić', odgovorio je Grbin.

10.54 Slučaj Zadravec i sve što se događa u Klinici za tumore, napomenuo je šef SDP-a, ne navodi se u zahtjevu za izglasavanje povjerenja, ali to je još jedan razlog za odlazak Beroša jer je morao znati za sve to. 'Iza svega stoji obračun unutar HDZ-a za upravljanje bolnicom. Dvije struje u HDZ-u se svađaju oko toga tko će preuzeti bolnicu, a posljedice trpe pacijenti', kazao je Grbin.

10.48 Grbin je s govornice pročitao i transkript razgovora između Beroša i Dijane Zadravec. 'Bolnicama treba kvalitetno upravljanje kojeg nema zbog HDZ-ovog stranačkog kadroviranja, bolnicama treba bolje financiranje kojeg nema zbog HDZ-ovog nemara', poručio je.

10.43 'Hrvatska zahvaljujući vama, a prije svega premijeru Plenkoviću, postaje nenormalna zemlja', poručio je Grbin ministru, rekavši da bi samo problemi dugova i problemi s platformom za cijepljenje bili dovoljan razlog za njegov odlazak.

10.37 SDP-ov Peđa Grbin obrazlaže zahtjev oporbe za izglasavanjem nepovjerenja Berošu. 'Nažalost, u RH u posljednjih nekoliko godina svjedoci smo srozavanja kvalitete i nefunkcioniranja sustava, što je eskaliralo za vrijeme ove epidemije i mandata ministra Beroša', poručio je.

Grbin je istaknuo problem dugova u zdravstvu, a posebno dugove prema veledrogerijama. 'To je odgovornost premijera koji vas pušta da unatoč nesposobnosti i dalje radite. Odgovornost je ministra Marića, ali prije svega vaša je odgovornost jer ste vi ministar zdravstva', poručio je Berošu.

10.36 Započela je rasprava o povjerenju ministru Viliju Berošu. U Sabor ga je stigao braniti premijer Andrej Plenković, ali i potpredsjednik Vlade Davor Božinović.

Oporba kao razloge za izglasavanje povjerenja navodi nagomilane probleme, nepostojanje učinkovitog transparentnog sustava cijepljenja, izbjegavanje javne nabave, korupciju i krađu javnog novca u doba pandemije Covida kako bi se pogodovalo bliskim osobama ministra Beroša.

'Beroš mora otići, ali njegov odlazak sam po sebi nije dovoljan i nakon njegova odlaska svi moramo prionuti rješavanju nagomilanih problema u zdravstvenom sustavu', poručio je početkom svibnja predsjednik SDP-a Peđa Grbin.