REAKCIJA NA KRITIKE

Plenković o optužnicama i zahtjevu oporbe: To me ne dotiče niti me zanima. Skaču na teme koje im serviraju mediji ili DORH

26.10.2022 u 14:28

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković, odgovarajući na pitanja novinara u Koprivnici, rekao je da je pitanje menze za studente već riješeno jer će Ministarstvo znanosti organizirati prehranu, a što se tiče povećane potrebe za smještajem studenata slaže se da treba napraviti iskorak u vidu studentskog doma. Plenković je u Koprivnici posjetio Sveučilište Sjever i tvornicu Podravka, nazočio konferenciji 'Hrvatska kakvu trebamo – Ekonomska politika u funkciji podizanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva' i posjetio pogon tvornice juha i Vegete u poslovnoj zoni Danica

Komentirajući Uskokovu optužnicu protiv bivših ministara i oporbeno zazivanje njegove ostavke, rekao je da je primio informaciju, a oporba skače s teme na temu koju im serviraju medijska scena ili DORH 'ne bi li se znalo da postoje'.

'Što se tiče oporbe, to me apsolutno puno ne dotiče niti me zanima. Što se tiče ovoga, ovo je stav DORH-a, sad ćemo ići dalje, pa će se vidjeti što će na kraju od svega toga biti', rekao je Plenković. Po njegovom sudu, optužnice nisu nikakav teret za Vladu. 'Nitko od njih nije više u Vladi', kazao je Plenković.

Reagirajući na pitanje novinara, zapitao je zašto bi Boris Milošević otišao kao saborski zastupnik. 'Nije jedini, eno vam tamo Grgića, Barišića. Imate ih više. Mislim da ne bi trebao otići. U konačnici odlučuje sud', rekao je, dodajući da se Vlada bavi onim što je bitno.

  • +23
Andrej Plenković posjetio Podravku Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic

Suočen s tim da dionici najvećih afera imaju člansku iskaznicu HDZ-a, kazao je da bi volio da se jednakim aršinima ide prema svima. Ponovio je da Vlada ne utječe na DORH, USKOK, policiju. 'Oni su u potpunosti neovisni. Da li su neovisni od svih drugih, ja to ne znam', poručio je.

Podsjetimo, Uskokova optužnica protiv četvorice bivših članova Vlade - Borisa Miloševića, Darka Horvata, Josipa Aladrovića i Tomislava Tolušića - u srijedu je izazvala val oporbenih kritika na račun Vlade i premijera Andrije Plenkovića , ocijenivši to apsolutnim skandalom i presedanom, uz zahtjev za ostavkom Vlade i prijevremenim izborima.

Odgovarajući na pitanje o razgovorima sa sindikatima, rekao je da su svi razgovori završavali tako da su se povećavale plaće: 'Bilo bi dobro da danas pogledate i vidite koliko je narasla plaća od 2016. do 2022. kroz niz kontinuiranih povećanja', uputio je novinare.

Komentirajući najavu slovenskog Dela da će Slovenija podržati članstvo Hrvatske u šengenu samo ako prihvati arbitražnu presudu, opisao je kakva će biti procedura. A to hoće li Slovenija usvojiti jednostranu izjavu, to je na njima, poručio je Plenković. Osvrnuo se opet i na vlastitu izjavu o 'ruskim igračima'.

'Dio oporbe pjeva ruski narativ. To se vidi i stalno ponavlja. To ne znači da neko nekog plaća. Imate oporbu koja se do 24. veljače protivi deklaraciji Sabora o Ukrajini, a onda slijedi prosvjetljenje', rekao je, pozivajući predsjednika saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Sinišu Hajdaš Dončića da pita SOA-u je li hrvatska Vlada kvislinška ili veleizdajnička.

'To su nebitne teme, a metodologija je smiješna', rekao je. Govoreći o cijenama plina, rekao je da cijene sada dolaze na razinu prije krize jer je na razini EU-a postignut dogovor o zajedničkoj nabavi, za koji se Hrvatska otpočetka zalagala. Po pitanju cijena goriva, 'nema promjene'.

'Tri tjedna smo imali istu cijenu. Fiksirana je cijena s trajanjem od dva tjedna, a onda smo administrativnom odlukom to produžili za još tjedan dana. Da smo cijenu pustili prošli ponedjeljak, tada bi cijena i benzina i dizela išla više prema gore nego što je išla jučer', objasnio je Plenković, dodajući da je i danas cijena bezina i dizela dvije kune jeftinija nego što bi bila da nema vladinih mjera.