ZEMLJA VINA

Čekajući USKOK-ovu optužnicu, Tolušić u društvu Škore uz kulen toči svoje vino na događaju državne agencije

21.10.2022 u 18:33

Bionic
Reading

Nakon što je USKOK završio istragu u 'aferi poticaji', u kojoj se uskoro iščekuje podizanje optužnice protiv četiri bivša ministra u vladi Andreja Plenkovića, bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić snimljen je u petak kako u zagrebačkom hotelu Esplanade, u društvu zastupnika, pjevača i vinara Miroslava Škore, toči svoje vino na događaju Zemlja vina na kojemu sudjeluje udruga proizvođača vina 'Graševina Croatica', a koji se odvija u sklopu projekta Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu

Zemlja vina je dio projekta "vinski turizam bez granica - jedinstvena vinsko-turistička destinacija", čiji je nositelj Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH), a partneri Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i tvrtka vinara iz mađarskog Villanya "Tenkes Nonprofit kft". Projekt je realiziran uz podršku Udruge Graševina Croatica i Osječko-baranjske županije.

Manifestacija traje do 20 sati, a kako bi uživala u biranom kulenu i vinima, šira publika treba platiti 100 kuna. U bogatom programu je predviđeno i predstavljanje knjiga “Kulen – hrvatska mesna perjanica” u izdanju udruge Chaîne des Rôtisseurs Hrvatska.

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

U ranijoj najavi događaja stajalo je kako će ga otvoriti aktualna ministrica poljoprivrede Marija Vučković, koja se prilikom nedavnog privođenja Tolušića u istrazi Europola zbog zloupotrebe poticaja snažno trudila poricati veze sa svojim prethodnikom na čelu ministarstva. Na fotografijama s događaja koje je objavila agencija Cropix ministrice ipak nema.

  • +5
Manifestacija Zemlja vina udruge Graševina Croatica Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Umjesto nje, događaju je prisustvovao državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, koji je kazao je kako je ta manifestacija prilika da se predstave najbolji vinari iz Slavonije i Baranje, koji proizvode vrhunska vina i plasiraju ih kako na domaće tako i na tržište EU i svijeta.

'Trend povećanja kvalitete je definitivno pozitivan i u tome moramo ustrajati', kazao je Majdak napominjući kako tome doprinosi i ova manifestacija na kojoj se predstavlja 40-tak vinara iz Slavonije i Baranje ali i vinari iz mađarske regije Villany koja ima dokazanu kvalitetu kako u vinskom turizmu tako i u proizvodnji vina.

  • +20
Tomislav Tolušić izlazi iz Remetinca Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Podsjetimo, Tolušić je u srpnju zajedno sa Željkom Ferencom, višim savjetnikom u virovitičkom područnom uredu Ministarstva poljoprivrede, priveden u istrazi Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) zbog sumnje na subvencijske prijevare i zlouporabu položaja i ovlasti. Tolušić je, prema tvrdnjama EPPO-a, projekt opremanja vlastite vinarije planirao financirati novcem čije porijeklo nije mogao dokazati, a lažno je tvrdio da će ga pokriti kreditom banke.

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Jučer je, pak, Jutarnji list objavio dijelove iskaza četvorice ministara u predmetu namještanja potpora iz 2018., u kojemu novinar Marin Dešković, pozivajući se na izvore iz USKOK-a, navodi kako se koji ministar branio na ispitivanju.