narušena prava i ugled

Odvjetnici Tolušića i Aladrovića traže istragu curenja podataka iz istrage: 'Krajnje opasno'

20.10.2022 u 19:47

Bionic
Reading

Odvjetnici Tomislava Tolušića i Josipa Aladrovića zatražili su od Državnog odvjetništva i MUP-a da utvrde kako su u medije "iscurili" detalji iskaza te dvojice bivših HDZ-ovih ministara iz istrage koju je do nedavno protiv njih provodio Uskok i očekuje se podizanje optužnice

"Činjene dostupnima sadržaja dokaznih radnji iz istrage javnosti predstavlja narušavanje legitimiteta, nepristranosti te uopće podriva zakonsku poziciju samog tijela kaznenog progona koje istragu provodi", istaknuli su u dopisu DORH-u i MUP-u odvjetnici Nikola Mandić i Ivan Stanić.

Dodaju da pritom dolazi do teškog narušavanja Ustavom zajamčene presumpcije nevinosti okrivljene osobe, a dovodi se u sumnju i postupanja tijela kaznenog progona.

"Proizlazi iz ovakvih spornih objava, da postoji mogućnost da je netko iz samog tijela kaznenog progona učinio dostupnim trećim osobama sadržaje dokaznih radnji koje su pribavljeni u toj istrazi. Tada više stožerna točka razmatranja ove problematike nije nejavnost istrage, već moguće počinjenje kaznenog djela odavanja službene tajne ili pak kojeg drugog kaznenog djela koje u sebi objedinjuje zlouporabu položaja ili danih ovlasti".

Odvjetnici ističu i da se iznošenjem konkretnog sadržaja dokazne radnje potpuno onemogućava pravično suđenje osobama protiv koje se vodi kazneni postupak.

"Ovim putem ne želimo dovoditi u pitanje interes javnosti za provođenje ovog kaznenog postupka u kojem se nalaze navedeni okrivljenici kao niti interes novinarske profesije da dođu u posjed sadržaja dokazne radnje, već krajnje opasnim i institucionalno destabilizirajućim smatramo činjenicu da je netko sadržaj dokazne radnje iz istrage učinio dostupnim trećoj osobi”.

Navode i da je problematika tzv. curenja informacija iz predmeta koji se vode u DORH-u ili Uskoku povremena, ali i vječna tematika s kojom se susreću osobe uključene u kaznene postupke u RH.

"Tzv. curenje informacija iz istrage u kaznenom postupku predstavlja koruptivnu opasnost koja ima za posljedicu narušavanje svih ranije navedenih prava okrivljenika u kaznenom postupku kao i narušavanje ugleda institucije koja provodi istragu. Shodno tome, a vezano za ovaj konkretan slučaj, kao branitelji u ovom kaznenom postupku, najprije molimo da nadležne redarstvene vlasti kao i nadležno Državno odvjetništvo točnije Uskok pokrenu istraživanje u svezi mogućeg počinjenja kaznenog djela odavanjem podataka iz ovog kaznenog predmeta”, zaključuju odvjetnici.