EVAKUACIJA DIPLOMATA

Plenković o napadu Kremlja na Zagreb: Nema rusofobije, to je propaganda

25.04.2022 u 20:48

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković odbacio je kao "propagandu" optužbe ruskog ministarstva vanjskih poslova da Hrvatska u činu "militantne rusofobije" navodno nije dopustila humanitarni let za evakuaciju ruskih diplomata

„Koliko ja znam ti ljudi su napustili Hrvatsku. Mislim da su letjeli preko Beograda ili nešto slično. Nema tu nikakve rusofobije", kazao je novinarima Plenković nakon zajedničke sjednice predsjedništva i nacionalnog vijeća HDZ-a.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je da je službeni Zagreb "u svojoj militantnoj rusofobiji dosegao točku u kojoj je na nediplomatski način, kršeći pravila pristojnosti i standarda međunarodne komunikacije, odbio organizirati humanitarni let kojim bi se evakuirala velika skupina zaposlenika ruskog veleposlanstva s obiteljima, uključujući djecu" i da taj potez "neće ostati bez adekvatnog odgovora".

Hrvatska je odgovorila slično kao većina zemalja na "ničim izazvan" napad na Hrvatskoj prijateljsku zemlju Ukrajinu, rekao je Plenković i dodao da Rusija "nastavlja granatirati gradove, ubijati civile, vojnike, ženu i djecu".

Istaknuo je da je Hrvatska dala puno veći rok za evakuaciju ruskih diplomata nego druge zemlje.

"Ne vidim da je to problem. Tu propagandu kremaljsku... To možete ovima koji su za Kremlj postaviti pitanje je li to dobro ili nije", istaknuo je Plenković, aludiravši vjerojatno na predsjednika Zorana Milanovića za kojeg je kasnije rekao da "iznosi proruske i antiukrajinske stavove te čini veliku sramotu međunarodnoj reputaciji Hrvatske".

  • +7
Zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Hrvatska se 11. travnja pridružila nizu europskih zemalja i zbog ruske agresije na Ukrajinu odlučila protjerati 18 ruskih diplomata i šestero članova administrativnog osoblja. Dobili su rok do 25. travnja da napuste zemlju.

O Macronovoj pobjedi i Janšinu porazu

Plenković je komentirao rezultate predsjedničkih izbora u Francuskoj, na kojima je slavio trenutni predsjednik Emmanuel Macron, i parlamentarnih izbora u susjednoj Sloveniji, gdje je Slovensku demokratsku stranku sadašnjeg premijera Janeza Janše porazio Pokret Sloboda Roberta Goloba.

"Nama je jako dobro" što je pobijedio Macron, njegova pobjeda dobra je za Francusku, Europu i francusko-hrvatske odnose, rekao je.

  • +5
Emmanuel i Brigitte Macron Izvor: Profimedia / Autor: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia

Što se tiče implikacija Golobove pobjede za hrvatsko-slovenske odnose koji su zatoplili u vrijeme Janšine vlade, Plenković je kazao da je "to u ovom trenutku jako teško reći".

Očekuje se da će Golob inzistirati na provođenju arbitražne presude o slovensko-hrvatskoj granici, a u izbornoj večeri kazao je da će provoditi suprotnu politiku od Janšine.

"Rano je na temelju jedne takve izjave u izbornoj noći zaključivati kakva će biti" politika nove vlade, kazao je Plenković.

"Ne bih zaključivao ništa posebno", dodao je Plenković.

Atmosfera u stožeru pobjedničke stranke slovenskih izbora Pokret Slovenija Izvor: Profimedia / Autor: Igor Kupljenik/MI-PRESS / Shutterstock Editorial / Profimedia

Hrvatski je premijer na izborima javno podržao Janeza Janšu, a u ponedjeljak je kazao da bi to ponovno učinio te da je Janša njegov prijatelj i u njegovu su se mandatu hrvatsko-slovenski odnosi znatno poboljšali, a "relaksirali su se i odnosi između dvaju naroda".

Slovenija je dala "snažnu podršku" Hrvatskoj za ulazak u Schengen, eurozonu i OECD, podsjetio je Plenković.

„Ne bi bilo dobro da neka promjena političke konfiguracije u Sloveniji dovede do promjene političkih stajališta“, dodao je.

Plenković je kritizirao i predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Peđu Grbina za "grubo kritiziranje pa čak i vrijeđanje" Janeza Janše, čime "priziva valjda da Slovenija blokira Hrvatsku ili što?"

  • +8
Izbori u Sloveniji Izvor: EPA / Autor: ANTONIO BAT

Grbin je u nedjelju kazao da je "korumpirana autokratska politika Janeza Janše" doživjela "krah" usprkos potpori premijera Plenkovića.

Hrvati su frustrirani jer ne mogu izabrati svog člana predsjedništva

Plenković se osvrnuo i na situaciju u Bosni i Hercegovini i ponovio da Hrvati po postojećem izbornom zakonu nisu ravnopravan konstitutivni narod jer brojniji Bošnjaci mogu izabrati formalno hrvatskog člana predsjedništva.

Na izborima koji bi se trebali održati ujesen, "nerealno" je da bude izabran "Hrvat koji zastupa legitimne interese Hrvata", zbog čega su bosanskohercegovački Hrvati "frustrirani", a time se i "ruši povjerenje između Hrvata i Bošnjaka", kazao je.

„Mi smatramo da je to loše, da je to rušenje temelja kuće koja se zove BiH“, poručio je Plenković.

  • +29
Sajam gospodarstva u Mostaru: Plenković, Brnabić i Čović Izvor: Pixsell / Autor: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Ipak, istaknuo je da Hrvatska želi "da se uspostavi povjerenje između Hrvata i Bošnjaka".

Trenutno, kod bošnjačkih političkih stranaka "ne postoji politička volja" da se postigne dogovor o izbornom zakonu "s kojim bi svi bili zadovoljni", smatra Plenković.

Hrvatski je premijer ponovio da je međunarodna zajednica formirala svoje mišljenje o BiH pod utjecajem diplomata "koji godine provedu u Sarajevu i slušaju godinama samo bošnjački narativ", što za posljedicu ima favoriziranje koncepta "građanske" BiH.

"Na temelju toga su se gotovo petrificirali stavovi, prolaze godine i generacije, a slabo je sluha za ono što je bit", kazao je Plenković.