STRUČNJACI O 'POKAZIVANJU ZUBI'

'Plenković nije loš, ali ni onoliko dobar koliko on misli da jest'

06.04.2017 u 17:21

Bionic
Reading

Nesmiljene kritike oporbenih saborskih zastupnika na račun (ne)postupanja Vlade u slučaju Agrokor natjerale su premijera Andreja Plenkovića da zaoštri retoriku prema političkim oponentima, spuštajući raspravu na osobnu razinu ne bi li umaknuo njihovim strelicama. Kako su premijerove kontranapade doživjeli komunikacijska stručnjakinja Daria Mateljak i politički analitičar Davor Gjenero?

Braneći lex Agrokor u Saboru, premijer je SDP-ovu Željku Jovanoviću rekao 'vi nemate pojma', njegovu stranačkom kolegi Gordanu Marasu da ima 'problem razumijevanja, problem logike, problem shvaćanja', Siniši Hajdašu Dončiću da bi trebao razumjeti ono što on govori jer su si 'Zagorci navek bili dobri s Hrvatima'. HNS-ova prvaka Ivana Vrdoljaka, koji ga je prozvao zbog debelo zakašnjele reakcije Vlade na krizu u Agrokoru i to pripisao Plenkovićevoj 'vjerodostojnoj neodlučnosti', izbacio je iz takta tvrdeći da je na sastanku s predstavnicima Vlade bio konstruktivan, simpatičan i ljubazan.

'Lažete! Lažete da sam bio simpatičan i ljubazan!', vikao je Vrdoljak u dosad najžešćoj saborskoj raspravi u mandatu premijera Plenkovića, koji je pokušao začepiti usta i kritičarima svog tona. 'Ako sam premiran, onda sam flah, ako sam drugačiji, onda sam nervozan. Koji god hoćete scenarij, možete ga od mene dobiti, ali ja biram kad koristim koji scenarij, svjesno i namjerno', rekao je Plenković.

Rasprava u Saboru Autor: youtube

Komunikacijska stručnjakinja Daria Mateljak, direktorica konzultantske kuće Hauska & Partner, nije mu povjerovala.

'Ne vjerujem baš da je njegova komunikacija planirana, koliko god on to tvrdio. Možda je svjestan toga kakav će osnovni ton upotrijebiti, ali ako i planira ton, ne može isplanirati što će govoriti. Kako ćete to planirati ako ne znate unaprijed što će vam reći sugovornik u Saboru? Dakle premijer i ostali članovi Vlade ne snalaze se dobro u situacijama koje nisu kontrolirane, a rasprava u Saboru to sasvim sigurno nije. U takvim situacijama premijer se ne snalazi dobro ni verbalno ni neverbalno', kaže stručnjakinja.

Mateljak: Treba mu puno bolja priprema 

Objašnjava da tada uspješno i bez gafova komuniciraju samo iznimno trenirani ljudi, koji se znaju suzdržavati, a takvi su u Hrvatskoj rijetki među političarima. Gdje je premijer Plenković u toj priči? 'Nije on toliko loš, ali nije ni dobar onoliko koliko on misli da jest', ocjenjuje Daria Mateljak.

'Iz svih njegovih jučerašnjih nastupa vidi se da mu je potrebna puno bolja priprema i da treba biti mirniji u komunikaciji. Nezgodno je podnositi paljbu u parlamentu, ali premijer mora biti spreman na to. Nije mi jasno zašto političari općenito zanemaruju komunikaciju kao nebitnu, iako se njihov posao oslanja upravo na komunikaciju i ona je sastavni dio svakodnevnice svakog političara, a posebno onih na najvišim razinama', kaže stručnjakinja.

Inače, nije joj nesimpatično to što sabornica na Gornjem gradu počinje pomalo podsjećati na britanski parlament po temperamentu rasprave. 'Parlament je mjesto za raspravu, on ne smije biti sterilan', napominje Mateljak.

Gjenero: Plenković se opredijelio za donekle različitu taktiku od Sanadera

Politički analitičar Davor Gjenero podsjeća da je bivši premijer Ivo Sanader znao biti vrlo uglađen i pristojan kad se obraćao općoj javnosti, a jako autoritaran kad se obraćao svojim stranačkim kolegama.

'Plenković se opredijelio za donekle različitu taktiku - očito je pokušao uspostaviti konsenzus o ovom zakonu i zvao je opoziciju na sastanak, unaprijed predstavio opozicijskom vodstvu tekst zakona i očekivao je da će imati određeno razumijevanje oko njega. Ta priča se izjalovila i on je jednostavno odlučio braniti svoj autoritet u Saboru, ali i u odnosu na svoje stranačko tijelo, tako što je bio oštriji nego prije prema opoziciji i dozvolio si upotrebu jednako oštrih riječi kakve su bile i riječi koje su dolazile s druge strane', kaže Gjenero.

Teško mu je procijeniti je li to dobra taktika ili ne, ali u svakom slučaju, 'Plenković nije ostavio dojam čovjeka koji je preplašen ili nervozan, nego dojam čovjeka koji je nezadovoljan jer gubi dan na beskonačnu raspravu'.

'Mislim da mu to neće posebno štetiti. S druge strane biračko tijelo saturirano je ovim tipom rasprave, koja je bila nametnuta u parlamentu, tako da ne vjerujem da je opozicija ovim filibusteringom (metoda opstrukcije u Saboru odugovlačenjem, op.a.) postigla bilo kakav ozbiljan politički uspjeh', zaključio je Gjenero.

Inače, Gjenero smatra da je kriza Agrokora najveća kriza u povijesti Republike Hrvatske jer smo 'prvi put izloženi opasnosti da kompletno društveno opredjeljenje Hrvatske dođe u pitanje' zato što je najveći poslodavac u Hrvatskoj, Ivica Todorić, izložio Hrvatsku utjecaju Rusije.